Én av tre innrømmer at de har gått eller løpt ute i mørket uten refleks i løpet av de siste to ukene. Det viser en undersøkelse gjennomført av YouGov i uke 40 på vegne av Trygg Trafikk.

– Det har for alvor begynt å bli mørkt både morgen og kveld, derfor håper vi langt flere benytter de neste dagene til å finne frem reflekser fra skap og skuffer. De aller fleste har huset fullt av reflekser, så det er ingen ting å vente med, sier Ann-Helen Hansen, spesialrådgiver i Trygg Trafikk.

Én av fire bruker alltid refleks

I den samme undersøkelsen hevder 25 prosent at de alltid bruker refleks, mens 44 prosent sier de bruker refleks ganske ofte. 28 prosent innrømmer at de sjelden eller aldri bruker refleks.

– Det er gledelig at flertallet hevder de alltid eller som oftest bruker refleks, men fakta er at altfor mange går uten. Våre årlige reflekstellinger viser at kun 48 prosent av fotgjengerne bruker refleks. Intensjonen er nok å bruke refleks, selv om veldig mange innrømmer at de rett og slett glemmer det. Vi vet at vinterhalvåret er perioden hvor flest fotgjengere blir hardt skadd eller omkommer etter påkjørsler, så det er all grunn til å være ekstra forsiktig på egne vegne i mørket, sier Hansen.

Litt flinkere i vår del av landet

Undersøkelsen viser også at det er færrest oslobeboere som sier de bruker refleks, mens det er flest i Midt-Norge og Nord-Norge som sier de bruker.

– Det er ikke veldig overraskende at de er flinkere til å bruke refleks i nord enn i hovedstaden. Det blir fortere mørkt nordover, og i storbyene kan mange føle en viss (falsk) trygghet med belysning fra butikker og lignende. Det er ingen unnskyldning for å droppe refleks i sentrumsstrøk, tvert imot, det er mange som opplever lysforurensning i gatebildet. Det vil være langt lettere å oppdage en fotgjenger i mørket med refleks enn uten, sier Hansen.

De aller fleste av de som bruker refleks, tar den i bruk i løpet av oktober (46 %), mens september (25 %) seiler opp som måneden hvor nest flest tar den i bruk. Samtidig sier 52 prosent av befolkningen at de har tatt i bruk refleks nå i høst, mens 48 prosent sier de ikke har brukt refleks i mørket denne høsten.

Fakta om refleks:

  • Reflekser er personlig verneutstyr (PVU).

  • Nye reflekser skal være merket etter ny standard CE EN17353 (tidligere CE EN13356 og CE EN1150)

  • Det selges mange falske refleksprodukter, se alltid etter CE-merking

  • Reflekser skal brukes på begge sider av kroppen, da er du synlig fra flere hold

  • Refleks som beveger seg viser best

  • Refleks gjør deg synlig på opptil 140 meters avstand

  • Uten refleks er du først synlig på 25–30 meters avstand

Kilde: Trygg Trafikk