Foto: Kristian Moe

Utgangspunktet mitt er bymiljø med store, grå flater. Da må jeg tenke på hvordan jeg skal få mest mulig uttrykk i bedene. I tillegg skal bedene gjerne være synlige på lang avstand, så jeg må sprite de opp og få blomstene til å vises godt, forteller hun.

Stor forskjell

På grunn av store avstander og andre ulike forhold, som skygge, sol og vind, er det stor forskjell på å lage blomsterbed i by sammenligna med hjemme. I bysentrum, spesielt i Ålesund, er det ikke veldig lunt, men heller en del vind og skygge som preger bymiljøet. Det påvirker blant anna hvilke planter som brukes.

– Plantene skal holde hele sesongen og jeg må derfor velge gode planter for vårt klima. Vær og andre forhold spiller mye inn, sier Linda Fiskerstrand Sperre. – Hva er den største forskjellen i utforming av bed i by kontra hjemme? – I blomsterbed hjemme med en bakvegg, er det ganske vanlig å ha høye planter bakerst, middels høye i midten og lave i front. I bed midt på et område plantes de høye plantene i midten slik at man får maks farge og opplevelse i høydesjiktet, og man får et større fargeuttrykk. Dette gjør jeg med bedene i byen. De lave plantene kan også gjerne henge over kanten for ekstra effekt, dersom kanten ikke skal ha sittemulighet, forklarer hun.

Farger etter smak

Når Fiskerstrand Sperre designer sine blomsterbed, pleier hun ofte å lage bed i enten rosa eller oransje tema. Grunnen til dette er at disse fargene synes godt og passer til det meste. I et bed med oransje tema bruker hun blomster som er røde, gule og mørkerøde, mens i et bed med rosa tema bruker hun ofte ulike nyanser av rosa sammen med kalde rødfarger og blått. Samtidig kommer hun med et godt tips for å skape overganger mellom plantene.

– Jeg liker å bruke prydgress fordi det mykner opp strenge blomsterstilker og får det hele til å framstå som mer harmonisk. I tillegg vaier gresset i vinden, og man får sanselige opplevelser, sier Linda Fiskerstrand Sperre.

– Men uansett tema bør det være en blomst eller farge som bryter opp harmonien. Denne fargen eller blomsten vil sprite opp samplantingen og gjøre den spennende. Hjemme er det derimot ofte mange andre farger. Da trenger man ikke å ha så mye fokus på dette, men kanskje heller ha én farge med forskjellige fargenyanser. Det kan være veldig fint og deilig når det vokser i hop, men det spørs helt på hvilken smak man har, legger hun til.

God jord er nøkkelen

Da Fiskerstrand Sperre begynte i jobben hos Ålesund kommune i 2011, fikk hun raskt ta på seg oppgaven med planlegging av sesongblomster. På den tida vokste blomstene i byen dårlig og helhetsinntrykket var ikke spesielt imponerende. Etter en befaring fant man ut at jorda som ble brukt var for tung, og at den måtte luftes med torv eller lignende. Det viktigste kriteriet for et vellykka og suksessfullt blomsterbed er altså å ha god og nok jord.

– Man kan ikke ha for tett jord. Den må være luftig, næringsrik, kunne holde på fuktighet og ikke tørke ut for fort. I tillegg er det viktig med masse næring og gjødsel, for da vil blomsterknoppene sprette, man vil få mye blomstring og man slipper mye pinsering. Da vil de nye blomstene vokse forbi de gamle av seg selv, forklarer Linda Fiskerstrand Sperre.