Hvorfor må alle fargestifter være basert på petroleumsprodukter? Og hvorfor må de være utforma som en blyant, som små barn ofte har vanskelig for å holde rett? Slike spørsmål stilte Punam Rødset seg. Så satte hun seg ned for å lage fargestifter som løste begge problemene på en gang. Og ikke bare det: ideen ble til firmaet Scandinavian Crayon Company.

– Selv om det er jeg som står for den daglige drifta, så er det viktig for meg å få fram at jeg har fått fantastisk god hjelp fra familie og venner. Det er deres innsats som har gjort det mulig for selskapet å vokse, poengterer hun.

Engelske Punam flytta til Ellingsøya fire år siden, sammen med ektemannen, som kommer fra Stordal. Hun forteller at hun lenge har vært dypt bekymra for klima- og miljøkrisa – og ikke minst hvordan den vil påvirke framtida for deres to små barn.

Theo har alltid likt å tegne, men da han var yngre syntes han det var vanskelig og frustrerende å holde vanlige fargestifter. Nå koser han seg med fargestiftene som mamma lager. Foto: privat

Den skremmende framtida

– Jeg har alltid likt å se natur-dokumentarprogramma til David Attenborough. Men det er skremmende når han forteller om hvordan verden bli helt annerledes for min tre år gamle sønn enn den er i dag. Den ene dyrearten etter den andre vil forsvinne, og klimaet vil bli stadig verre. Det skremmer meg, og jeg klarer ikke å sitte i ro og ikke prøve å gjøre noe med det. For jeg tror at den eneste løsninga, er at vi alle gjør litt for å snu utviklinga i ei anna retning, sier hun.

Fargestifter ble den vesle biten i det store miljøpuslespillet som Punam bestemte seg for å forandre til noe bedre:

– Da barna var hjemme under pandemien, ville de gjerne tegne. Da slo det meg at alle fargestifter var basert på parafin, som er et petroleumsprodukt. Og attpåtil var de pakka inn i plastikk!

Ergonomiske og miljøvennlige

Dessuten merka hun seg at den da tre år gamle sønnen, Theo, som egentlig var ivrig etter å tegne, ble frustrert og gav opp fordi han ikke klarte å holde fargestiftene ordentlig. Og når han hadde lyst til å fargelegge store flater, var det tungvint med de smale fargestiftene.

Det måtte da være mulig å lage fargestifter som var basert på naturlige råvarer og som ikke kom fra petroleum? Og som var gode å holde i også for dem som ikke har kontroll på blyantgrepet?

Bi- og raps-/kokosvoks smeltes sammen med (i all hovedsak naturlige) fargepigmenter og helles i 3D-printa silikonformer. Foto: privat

Bi- og rapsvoks

Etter å ha eksperimentert i et års tid, hadde Punam kommet fram til en blanding av bivoks, og voks av rapsolje og litt kokosolje, samt (i all hovedsak) naturlige fargepigmenter. Det hele ble smeltet sammen til fargestifter med dråpeform: gode å holde i hånden, med en spiss til tynne streker og en solid base som kan brukes på store flater.

Rundt 20 prosent av blandinga er bivoks, som i tillegg til å være viktig for konsistensen, gir en god, naturlig lukt. Rapsvoksen kommer fra rapsolje, mens kokosvoksen ikke kommer fra kokosplantasjer der kokospalmene hogges ned, men fra småbruk der kokosnøttene høstes naturlig, som tillegg til andre avlinger.

– Helst ville jeg brukt bare europeisk rapsvoks, men femti prosent av rapsen i verden produseres i Ukraina, og på grunn av krigen er det mangel på dette. Derfor må vi bruke litt kokosvoks også, men vi er veldig nøye på hvor den kommer fra. Når det gjelder fargepigmentene vi bruker, er over 90 prosent av dem helt naturlige, og målet er å komme opp på 100 prosent. Et par muligheter vi ser på, er å utvinne fargepigment fra matavfall og fra sjøgress, opplyser Punam.

Kan formes om igjen

Fargestiftene lages ved å smelte sammen ingrediensene og blandinga i en silikonform. Helst ville Punam ha brukt noe anna enn silikon til å forme dem, men inntil videre er dette det mest egna materialet hun har funnet. Dessuten, poengterer hun: Silkonformene kan brukes hundrevis av ganger og avgir ikke mikroplast.

Når spissen på fargestiftene slipes ned, er det enkelt å klippe eller skjære til ny spiss. Eventuelt kan man også smelte dem om hjemme og bruke silikonformer til å lage helt nye fargestifter.

Håndlaga og CE-merka

Alle fargestiftene blir håndlaga på Ellingsøya og pakkes i pappesker som produseres i Sverige. Fargestiftene er garantert gift- og petroleumsfrie og har fått CE-godkjenning etter laboratorietesting.

– Å tegne er en aktivitet som er positiv for barnas utvikling og som bidrar til at de blir fokuserte, avslappa og kreative. Da er det fint at de kan ha miljøvennlige fargestifter som er gode å holde i og som til og med lukter godt, sier Punam Rødset.

Foto: privat