Det svarer Ronny Farstad, leder for dekkhotellet hos Møller bil i Ålesund, på spørsmålet om det er stille før stormen hos dem.

Mange faste gjester

Møller bil sitt dekkhotell i Fremmerholen har ca. 1.600 «gjester», og når alle skal skiftes og ut samtidig kan det fort bli trangt i døra.

– Vi har fortsatt plass til flere, men det advares vel hvert år mot å vente for lenge med å legge om. Likevel gjentar historien seg: Det første snøfallet kommer for mange som julekvelden på kjærringa, og slik blir det nok i år også, spår Farstad.

Sjekk dekka nå

Heller ikke dekkbransjen har sluppet helt unna den urolige verdenssituasjonen. Dette gjør at det fort kan bli lang leveringstid på nye vinterdekk, i alle fall om du er bestemt på hvilke merker du skal kjøre på.

– Vi har ganske store lagre selv, og gode leverandører på dekk, så vi har nok ikke så store problemer med å hjelpe kundene våre. Men dersom man har sterke merkepreferanser kan det begynne å haste med å bestille. Uansett kan det være greit å sjekke over dekka allerede nå, sier Farstad.

På dekkhotellet har de god oversikt over hvilke av kundene deres som bør begynne å tenke på å kjøpe nye vinterdekk.

Bedre vinterdekk

Ca. 20 prosent av kundene på dekkhotellet til Møller bil kjører fortsatt på piggdekk om vinteren, men andelen er synkende.

– Det har vært betydelige kvalitetsforbedringer på vinterdekkene de siste årene, særlig når det kommer til å beholde mykheten i gummien etter hvert som dekket slites. Dekka beholder viktige egenskaper lengre, og mange opplever også mindre dekkstøy når de skifter fra sommerdekk til piggfrie vinterdekk, forklarer han.

Ikke helårsdekk

Han kommer likevel med en advarsel til de som tenker at man i Norge kan kjøre på vinterdekk hele året.

– Det som i Mellom-Europa betegnes som helårsdekk er ikke å anbefale her til lands. Her har vi sommer- og vinterdekk, ikke helårsdekk. Egenskapene i et vinterdekk er tilpasset vinterføre og de er ikke egnet til å kjøre med på sommeren. Det kan faktisk under enkelte forhold være mer trafikkfarlig å kjøre på vinterdekk om sommeren, enn å kjøre med sommerdekk på vinterføre, advarer han.