Det nye biblioteket på fengselsloftet har blitt til i et samarbeid mellom kriminalomsorgen og Ålesund bibliotek.

– Det er noen innsatte som gjort alt arbeidet med å pusse opp og modernisere biblioteket, bare med unntak av elektriker- og rørarbeid, sa fengselsleder Frode Johansen da han holdt en kort innledning i forbindelse med åpninga.

Biblioteksjef Nesteren Hasani – som har vært leder for alle de elleve biblioteka under Ålesund bibliotek i 18 måneder, fram til hun gikk av i dag, fredag – har vært prosjektleder for det nye fengselsbiblioteket. Hun fortalte at det å få på plass et nytt og moderne bibliotek – «en forlenga stue» – har vært et hjertebarn for henne:

Fengselsleder Frode Johansen overrekker blomster til biblioteksjef Nesteren Hasani, som har vært leder for ombygginga og moderniseringa av fengselsbiblioteket. Foto: Kenneth Kamp

– Ingen ER kriminelle

– Som sosiolog tror jeg jo ikke på at det finnes kriminelle mennesker; alle mennesker er mennesker, men noen mennesker gjør av og til kriminelle handlinger, poengterte hun.

Hasani ytra en stor takk både til kriminalomsorgen for den innsatsen de har lagt ned for å få til det nye biblioteket, til den innleide kunstneren Tanja Olsen, som har vært konsulent for utforminga av bibliotekrommet, og til sjefen sin, enhetsleder Hege Steinsland, som hadde gitt henne ganske frie tøyler til å skape det fengselsbiblioteket som hun ønsket seg.

London-soul

For virkelig å feire det nye fengselsbiblioteket, hadde Hasani henta inn en soulsanger fra London, Zalon Thompson, som hun kjente til fra ungdomstida da hun selv drev og sang litt i soulssjangeren. Med seg hadde han tre norske musikere som var satt sammen til et band for anledningen, Magnus Røise Lygren på el-trommer, Nicklas Myhre på gitar og John Christer Vettun på piano. Sammen løfta de stemninga på biblioteket, først under en lunsj for eksterne samarbeidspartnere og presse, dernest for de inn- og ansatte i fengselet.

Den første konserten var en smakebit på tre velkjente, fengende soullåter, mens de innsatte fikk nesten en hel time med musikalsk godstemning. Det ble satt stor pris på, forteller verksmester i Ålesund fengsel, Frank Rønning:

– Vi har relativt mange aktivitetstilbud i Ålesund fengsel, som er et høysikkerhetsfengsel, men det er sjelden de innsatte får muligheten til å oppleve konserter eller andre kulturelle tilbud, så denne opplevelsen betydde mye for de innsatte.

Moderne flerbruksrom

Videre kunne han opplyse at det nye fengselsbiblioteket har blitt tatt veldig godt imot både av de inn- og ansatte:

– Vi har hatt fengselsbibliotek i fem år, men det har vært et gammeldags bibliotek der de innsatte måtte ha med seg lånekort og fikk låne maksimalt to-tre bøker og noen filmer om gangen. Nå kan de låne så mange de vil og så ofte de vil, og når bibliotekaren ikke er her, skriver de bare det de låner opp på en liste. I tillegg har biblioteket blitt et flerbruksrom der de innsatte kan spille spill, lese bøker, se på fjernsyn eller spise mat. Det er til og med mulighet for å lage mat på kjøkkenet. Bibliotekaren her, Tone Eidsvik, har til og med lova å lage både varm mat og kaker når hun er her, sier han.

Baristakurs

Et anna tilbud som de innsatte kan se fram til i det nye biblioteket, er baristakurs:

– Vi har fått tak i en baristamaskin som er akkurat lik den som Jacu bruker, og de vil komme hit og holde kurs både for de inn- og ansatte. De som tar kurset, vil faktisk få kursbevis fra Borgund videregående skole! Selv om man ikke bruker kursbeviset i noen jobbsammenheng videre, er det noe jeg tror blir stas å ha, sier Rønning.

Filosofi- og krimbøker

På spørsmål om hvilke bøker det leses mest av, kommer Rønning med et svar som kanskje delvis er overraskende og delvis slett ikke:

– Det leses faktisk en del filosofi i fengselet, og så går det selvsagt mye i krim. Men det vi låner ut desidert mest av, er DVD-filmer. De innsatte har jo ikke internett på cellene, så muligheten til å se film på DVD er noe de setter stor pris på. I løpet av et års tid er det en del som får sett gjennom alle titlene vi har, sier Frank Rønning.