– Det er gigantiske muligheter i det grønne skiftet. Takket være et langsiktig strategisk arbeid for å bygge kompetanse i egen bedrift, er vi godt forberedt, sier daglig leder Anders Vedlog og HR-sjef Lars-Martin Krohn-Dale til Aesby.

Nye roller

Begge har nylig fått nye roller i selskapet, som holder til i et stort bygg ved Ystneset i Ålesund. Der bygger man om for å gi plass til den stadig voksende virksomheten. Etter ei tid som lærling, begynte Anders Vedlog i 2009 som reisemontør for Acel i avdeling Marine Service, en jobb han hadde i tre år. Vel hjemme ble han prosjektingeniør, prosjektleder og til slutt leder for den viktige marine-avdelinga. Fra nyttår overtok han rollen som leder etter Klaus Idar Kjerstad, som hadde arbeidet i selskapet i 22 år.

Bedrifta i Ystnesgata har 170 ansatte, og mange i ledende stillinger begynte som lærlinger. Her er et knippe av dem. Fra venstre: Lars-Martin Krohn-Dale (ny HR og kommunikasjon), Ardian Preteni (avdelingsleder ”Onshore Aqua”), Anders Vedlog (daglig leder), Alexander Danielsen, (prosjektleder Marine Service), Gunnar Ytterland (avdelingsleder Marine Service) og Ole André Lillebø (prosjektleder land). Foto: Johan Behrentz

God karriereveg

– På mange måter er denne karrierevegen nokså typisk for mange av de ansatte i bedriften. De kommer inn som lærlinger og får nye utfordringer undervegs. I dag har vi mellom seks og ti lærlinger. De er viktige for framtidig rekruttering. Hvis noen ønsker seg videre utdannelse, legger vi til rette for det og gir dem nye muligheter når de er tilbake. Slik bygger vi egen kompetanse, sier Lars-Martin Krohn-Dale, som er en av de få i selskapet uten elektrofaglig bakgrunn. Hans bakgrunn går mer i retning innovasjon og næringsmiddelindustri, men som sønn av gründeren av Acel, Eystein Krohn-Dale, har han fått bedriftskulturen inn under huda siden har var barn. Fra 2. februar gikk han inn i en nyetablert stilling som leder for HR & Kommunikasjon.

– Vi har store elektro-kontrakter på landbasert oppdrett, og vi ser at det vil være en viktig del av det grønne skiftet, sier Krohn-Dale. Han henter Ardian Preteni (32), som er blitt leder for den nyetablerte avdelinga ”Onshore Aqua”, som blant annet har hovedentreprisen på elektroarbeidet ved det store landbaserte anlegget til Salmon Evolution i Hustadvika kommune i Romsdal.

Helge Hammer har montert mange av el-tavlene i offentlige bygg og næringsbygg i Ålesund gjennom åra. Han begynte som lærling in 1972. Montring av tavler er en stor del av virksomheten i industrilokalene i Ystnesgata. Foto: Johan Behrentz

Fra lærling til avdelingsleder

– Det har vært en bratt læringskurve, men heldigvis har jeg hatt folk rundt meg som har fulgt meg opp og gitt trygghet i det jeg arbeider med, sier Ardian, som begynte som elektrolærling i Acel i 2009. Også han har gått gradene som montør, bas og ulike lederoppgaver. Etter studier og bachelor-grad ved NTNU i Trondheim var han tilbake i Acel og har nå endt opp som viktig avdelingsleder.

– Jeg opplever at det er muligheter for alle som vil gjøre en ekstra innsats, men det spiser ikke av fritida mi. Jeg får tid til å trene, og hjemme har jeg både kone og to barn, smiler avdelingslederen, som også kan gjøre seg nytte av fritidstilbud i bedrifta. Som velferdstiltak har de ansatte tilgang til golfsimulator og som hovedsponsor for Momentium og AaFK er det gratis billetter å hente for de ansatte.

Prosjektleder Ole André Lillebø startet som lærling i 2011 og har hendene fulle med prosjektering av el-anlegg i boliger. Foto: Johan Behrentz

Må gi full gass

Smile gjør også Ole André Lillebø (31), som er prosjektleder for landbasert virksomhet, det vil si alt som har med elektriske installasjoner i hus og industrilokaler å gjøre. For øyeblikket gjør selskapet en stor jobb for Mostein Boligutvikling AS.

– Det er full gass hele tida. Vi skal gjennomføre prosjektet slik at alle blir fornøyde, sier Lillebø. Også han er blant de mange som kom inn som lærling. Han gikk på videregående skole i Brattvåg og ble lærling i 2011.

– Jeg får holde på med det jeg ønsker. Ikke noe annet frister, sier Lillebø, som føler stor frihet i arbeidet. Det er kollega og veteran i Acel, Gunnar Ytterland, enig i. Han representerer kontinuiteten i selskapet. Han begynte som lærling i 1986 i det som da hette NEB og som siden stadig skiftet navn og eiere til det endte opp som Acel i 2005. Han har arbeidet på ulike verft og reist verden rundt som reparatør.

Anders Vedlog er daglig leder fra nyttår for den viksende virksomheten i Acel. Foto: Johan Behrentz

Lys framtid

– Så endte jeg opp på et kontor, men fordelen er at jeg vet hva arbeidet dreier seg om, sier Ytterland, som er avdelingsleder i Marine Service. 70 prosent av virksomheten til Acel er knyttet til Marine- avdelinga, og han legger til at det er et voldsomt trykk innenfor service for tida. Nybygg av båter er dyrt, og mange bygger heller om og vedlikeholder gammelt enn å bygge nytt. Det tjener Acel på.

– I fjor hadde vi en omsetning på 300 millioner kroner. Vi har hatt overskudd i alle år, bortsett fra det året vi måtte avvikle virksomhet i Brasil, sier Anders Vedlog.

– Med det store fokus det er på grønn teknologi, ser vi framtida lyst på framtida og de ansatte, sier den ferske daglige lederen.