Det internasjonale samarbeidet har pågått i godt over 20 år, og inkluderer avtaler med skoler fra blant anna Tyskland, Nederland, Spania, Frankrike og Danmark. Elektrolinja ved Borgund vgs har utvekslingsavtale med Nederland, TIP (teknisk industriell produksjon) og byggfag samarbeider med skoler i Tyskland og restaurant og matfag pleier å sende elever til Frankrike. For helse- og oppvekstlinja ved Borgund vgs, har de hatt samarbeid med Social og Sunnhedsskolen i Danmark, og den siste måneden har elever fra den danske skolen vært på arbeidspraksis her i Ålesund.

– Samarbeidet med Social og Sunnhedsskolen har hvert fall pågått siden 2015. Nå har tre elever derfra vært på besøk her i Ålesund og fått arbeidspraksis i hjemmetjenesten, og funnet ut hvordan det er å jobbe i Norge og lært ting som de kan ta med seg tilbake til Danmark, opplyser internasjonal koordinator for helse og oppvekstlinjen ved Borgund vgs, Ann Cathrin Hjelle.

Skaper minner for livet

Utvekslingsprogrammet gjør at også Borgund videregående skole sender elever til landene de samarbeider med. Dette skjer vanligvis i uke 10, 11 eller 12 – altså ukene rett før påske. Hjelle forteller om ivrige elever som ønsker å reise og mener at de alltid kommer tilbake med nyttig erfaring.

– Internasjonalisering er kjempespennende. Elevene blir selvstendige, vokser på erfaringene og lærer mye nytt som de kan bruke ved senere anledninger, som for eksempel i jobbintervjusammenheng. Arbeidserfaring fra utlandet er svært nyttig og gir elevene et større spekter innen sitt yrke, hevder hun.

– Og hva synes elevene om å reise på utveksling?

– De som har vært ute og reist er kjempefornøyde, og nå er det mange som har lyst ut. Tilbakemeldingene er veldig positive. Gjennomgangsmelodien er at turene har blitt et minne for livet og har vært gull verd i senere tid også, sier Ann Cathrin Hjelle.

Til vanlig går Allan Reimer og Charlotte Fischer på Social og Sunnhedsskolen Fyn. Odense i Danmark. Den siste måneden har de imidlertid vært på arbeidspraksis i Ålesund takket være utvekslingsprogrammet Erasmus+ og samarbeidet som Borgund videregående skole har med Social og Sunnhedsskolen. Foto: Kristian Moe

– Spennende og lærerikt

Som tidligere nevnt har tre elever fra Social og Sunnhedsskolen i Danmark hatt arbeidspraksis i en drøy måned hos hjemmetjenesten i Ålesund. Torsdag forrige uke var to av dem (den tredje var koronasyk) innom Borgund videregående skole for å følge vg2-elevene ved helse- og oppvekstlinja gjennom en hel skoledag. Da benyttet vi anledningen til å ta en liten prat med dem om tiden deres i Ålesund.

– Vi var spente på å se om helsetilsynet her var på samme nivå som i Danmark. Vi har jo jobbet hos hjemmetjenesten og det har vært spennende for oss å se likheter og forskjeller mellom helsetjenesten her og i Danmark, sier Allan Reimer og Charlotte Fischer, som begge går på Social og Sunnhedsskolen Fyn. Odense.

Videre forteller de to danske utvekslingselevene om hvilke forskjeller de har opplevd i den norske helsetjenesten sammenlignet med den danske.

– Vi har opplevd at pleierne her har bedre tid her enn i Danmark. I Danmark er det mer inn og ut. Her må man også registrere seg når man går inn og ut. Det sluttet vi med for en stund siden. Men den største forskjellen er nok innen medisinbruk. Her får pasientene mange medisiner ut ifra behov, mens i Danmark får de nærmest bare en Paracet, istemmer de, og legger til at det også er enkelte punkter der Norge kan lære noe av Danmark.

– Ett punkt som det bør fokuseres mer på her, er arbeidsstillinger. Og så er det litt lang behandlingstid når man søker om hjelpemidler, mener Allan og Charlotte.

Totalt sett har imidlertid ålesundsbesøket vært en suksess for danskene.

– Vi er svært fornøyde. Det har vært spennende, lærerikt og kjekt å se hvordan helsevirksomheten fungerer her. Vi har lært mye, spesielt om den norske kulturen, så det har vært gøy, konkluderer Allan Reimer og Charlotte Fischer.