Nikolai Toverud flytta til Gåseid fra Oslo for to år siden. Motivasjonen var å få et bedre liv enn han hadde i hovedstaden. Det har han fått, sier han, og nå ønsker han å dele noe av det han har lært seg om veien til lykken:

– Jeg var i en situasjon der jeg ønska å få det bedre i livet mitt og bestemte meg for å dykke ned i temaet lykke. Blant anna tok jeg kontakt med fagfolk som regnes blant de beste i verden på dette temaet, og siden jeg selv er ganske flink på webutvikling, bestemte jeg meg for å lage en lykkeguide på nett, opplyser Nikolai.

Lykkeeksperter

Lykkeguiden har han lagt ut på websida ubevisst.no, der han også tar for seg temaene død og meditasjon. Med seg har han fått to «lykkeeksperter»: Den ene er norske Arnt Sæther, som har reist rundt og snakka om glede og lykke i mer enn 30 år, mens den andre er Tal Ben-Shahar, som ifølge Wikipedia er en amerikansk-isralelsk, Harvard-utdanna lærer og forfatter innen områda lykke og lederskap. Etter å ha fullført doktorgraden i organisatorisk atferd (hvordan folk samhandler i grupper), utforma og underviste Ben-Shahar i to av de mest populære kursa ved Harvard noensinne: «positiv psykologi 1504» og «lederskapets psykologi», går det videre fram av Wikipedia-artikkelen om ham.

– Tal Ben-Shahar er kanskje verdens mest anerkjente lykkeforsker. En dag bestemte jeg meg for å sende en mail til ham for å høre om han kunne tenke seg å samarbeide med meg om lykkeguiden min – og det ville han! forteller Nikolai begeistra.

Tilfredshet

Selv fikk Nikolai noen tøffe stunder i livet etter at han var ferdig med militærtjenesten. Hele tida har han hatt interesse for psykologi filosofi, men det er først det siste halvåret han virkelig har dykka ned i temaet «lykke»:

– Jeg føler at jeg har det veldig bra nå – jeg er veldig tilfreds. Og det er egentlig mer tilfredshet enn lykke dette handler om. «Lykke» er en mer flyktig følelse, et dopaminrush, enn tilfredshet, som er mer varig. Men «lykke» er mye mer søkt på på Google, og jeg har derfor valgt å bruke dét begrepet. Faktisk har jeg brukt ganske mye tid på å optimalisere websiden mot Google, slik at den kommer høyt opp når noen søker etter for eksempel «hvordan bli lykkelig?»

Den evige jakta på lykke

Slik Nikolai ser det, er alt vi gjør utslag av jakta på lykke – eller i alle på hvordan vi kan få det bedre.

– Enten man gifter seg, skiller seg, får seg en ny jobb eller nesten hva som helst, så handler det om at vi ønsker en bedring i livet. Men ofte tenker man at «bare jeg får gjort slik og sånn, så skal jeg roe ned og bli lykkelig». Så går det ikke slik man hadde tenkt. Det man glemmer, er at man ikke trenger å vente: man kan i stedet velge å bli lykkelig her og nå! poengterer han.

God tid og riktig fokus

Det viktigste for å bli lykkelig – eller tilfreds – ifølge Nikolai, er å ta seg tid ti å kjenne etter og å fokusere riktig:

– Selv har jeg urinsyregikt og krystallsyke, som innimellom kan være ganske smertefullt. Det er veldig lett for at man identifiserer seg med smerten, noe som bare gjør det verre. Viss man i stedet identifiserer seg med noe som står utenfor og observerer smerten, blir den mye lettere å takle. Det er et perspektiv som kanskje er litt uvant for mange, men som er inspirert av mindfullness.

For to år siden valgte altså Nikolai å dra fra det stressete livet i hovedstaden for å slå seg ned i Ålesund, nærmere bestemt på Gåseid.

– Jeg er glad i naturen og var lei av Oslo, så jeg ville vekk derfra. Vi valgte å flytte til Ålesund fordi kjæresten min har to brødre som bor her, og her trives vi veldig godt. Jeg er glad i friluftsaktiviteter og spiller blant anna mye frisbeegolf, og det er ingen tvil om at jeg er mye lykkeligere nå enn da jeg bodde i Oslo, sier Nikolai Toverud.