Susann Misund Larsen starta Grøde Hagedesign i 2018, først med base hjemme på Molnes på Vigra, så på Roald gård. Derfra har hun reist ut i hagene til folk og hjulpet dem med å få fine og funksjonelle hager, i tillegg til at hun har solgt litt planter og andre hageelementer. Rett før påske åpna hun en såkalt pre-shop i Valderøya.

– Drømmen er at det skal bli et minihagesenter, og da trenger jeg flere folk med kompetanse. Det har vært utfordrende å få tak i, men nå ser det heldigvis ut som det har ordna seg. Dessuten er det mye anna som gjenstår å ordne, så jeg har foreløpig valgt å kalle det en pre-shop – for det er ikke slik det skal se ut, altså, sier Susann med et smil.

Oppmuntra av næringssjefen

Hun forteller at hun er utdanna blomsterdekoratør og jobba som dette i mange år. Hun har også vært butikksjef på Moa, og hun har hatt blomsterbutikk i Ålesund sentrum.

– Etter hvert begynte jeg å leke med tanken på å tegne hager, og en dag presenterte jeg ideene mine for næringssjef Henrik Wang i Giske kommune. Han var veldig positiv, og vi prata i nesten to timer. Egentlig hadde jeg tenkt at jeg skulle ta en utdanning innen hagedesign før jeg starta, men han oppmuntra og oppfordra meg til å starte opp med en gang!

Susann fikk støtte både fra næringsfondet i Giske og fra HoppID og kasta seg ut i det. Det gikk bra, og hun fikk gode tilbakemeldinger fra kundene, forteller hun. Høsten 2019 begynte hun så på et ettårig deltidsstudium i hagedesign ved Norges grønne fagskole – Vea i Moelv.

Skal man plante i krukker, anbefaler Susann uglaserte terrakottakrukker. Terrakottaen slipper gjennom og lagrer oksygen, vann og næringsstoffer, forklarer hun. De store her er håndlaga i Italia. Foto: Kenneth Kamp

Hagedesignstudium

Studiet ble litt annerledes enn hun hadde sett for seg, siden koronaen slo til og gjorde at den siste delen måtte tas digitalt. Men det fungerte, det også, og Susann var godt fornøyd med studiet. I etterkant er det likevel bare et fåtall av studentene som har begynt å jobbe med hagedesign.

– Vi var 17 studenter, og av disse er det så langt jeg vet, bare tre som jobber med dette – og jeg er den eneste som gjør det på heltid. Den ene av de to andre, som er kommunegartner i Mo i Rana, er ansatt hos meg som en slags sparringpartner når det gjelder å vurdere konsekvenser av ulike løsninger, forteller Susann.

I butikken, som ligger rett bak Eurospar, i lokalene der E-design holdt til i mange år, selger Susann inne- og uteplanter og forskjellig anna som kan brukes til å skape en trivelig hage. Blant anna tilbyr hun det hun betegner som klassiske vektsthus med verdensledende kvalitet fra England.

Vår-råd for hagen

På spørsmål om hun har noen gode råd til hva man kan gjøre i hagen i disse solrike dagene vi nå er inn i, har hun følgende å si:

– Husk at det ofte kommer en kuldeperiode i begynnelsen av mai, så det er lurt å holde seg til det gamle rådet om å vente med å plante ut til etter 17. mai. Dersom man vet hva man gjør, er det enkelte busker og trær man fortsatt kan beskjære, men for mange planter er det for seint nå – og i alle fall er det for seint for trær som er blødere, som bjørk og steinfrukttrær. Men det man i hvert fall kan gjøre nå, det er å rydde og ordne etter vinteren.

Susanne er glad i luftige, grønne buskvekster, og denne asparagusen er en av favorittene hennes. Foto: Kenneth Kamp

– Viktig med plan

For den som tenker på å etablere eller omarbeide en hage, anbefaler hun selvsagt å få hjelp av noen som kan faget:

– Det er viktig å ha en hagedesignplan, for det er både dyrt og tidkrevende å gjøre feil. Om man for eksempel planter noe som begynner å skygge for solen om tre eller fem år, så er det en stor jobb å flytte dem. Dessuten vil jeg oppfordre husbyggere om å lage en hageplan før det bygges! Det er dessverre sjelden at utbyggere tenker på slikt som mengden og kvaliteten på jorda som legges tilbake på tomta, så det er det viktig å stille krav om. Om man bare legger 20 centimeter jord oppå pukk, så siver det fort bort; skal man ha trær der, må man legge minst 50-100 centimeter, poengterer hun.

Alle trenger ikke nødvendigvis en full hageplan, poengterer hun; for noen vil det være tilstrekkelig med en enkel planteplan eller kanskje bare en idémyldring.

– Jeg er veldig glad for at også mange ungdommer har blitt interessert i planter og selvdyrking. Grønne hager er viktig for helsa vår, for vi er avhengige av å ha noe vakkert å se på. Og så er det viktig at vi begynner å leve mer bærekraftig, blant anna ved å bli mer selvforsynte med grønnsaker, frukt og andre matvarer. Det å dyrke selv gir dessuten mestringsfølelse og glede, sier Susann Misund Larsen.

Denne busken i mispelfamilien kan stå innendørs, men trives aller best ute. Imidlertid vil den sannsynligvis bare trives i den mildeste klimasonen her til lands, kalt «herdighetssone 1». Her i fylket er det kun Vigra og deler av Nordøyene som hører til denne klimasonen. Foto: Kenneth Kamp
Kalanchoe er en type ildtopp som også kalles «Magic Bells». Foto: Kenneth Kamp