Ålesund kommune inviterer til markering av frigjørings- og veterandagen 8. mai. Dagen vil bli markert med korpsmusikk, taler og et felles tog.

– I år har vi vært så heldig å få viseadmiral Louise Kathrine Dedichen til å komme fra NATO-hovedkvarteret i Brussel, melder Ålesund kommune.

Dedichen skrev historie da hun 28. september 2023 ble den første kvinnelige militærrepresentant til å lede NATOs militærkomite. Hun var også den første norske militærrepresentanten som har ledet møte siden 1992. Hun vil ta med seg en stabsoffiser til markeringen, der hun vil tale ved Malta-Margit monumentet ved Skateflua som hun var med å avduke i 2013.

Louise Kathrine Dedichen på besøk i Ålesund i 2013. Foto: Einar Welle

Programmet

Markeringen vil starte med minnestund ved monumentet De falne til minne ved Ålesund kirke, før turen går videre til Skateflukaia. Her blir det først samling ved monumentet over Englandsfarten, så blir det blir samling ved monumentet over Margit Johnsen (Malta-Margit) og ved minnesmerket over krigsseilerne 1939-1945, før man avslutter samlingen ved Joachim H. Rønneberg-statuen på Joachim H. Rønnebergs plass.

Etter det offisielle programmet er over, vil det bli samling i bystyresalen med kaffe og kaker for veteraner med følge, og andre spesielt inviterte.

Fult program kommer, skriver Ålesund kommune.