I kjelleren hos Vegsund Kjøkken & Interiør finner man en hel liten ståtribune, en tro kopi av deler av tribuna til Worchester-laget Kidderminster Harriers. Her samles et knippe entusiastiske supportere for å se favorittlagets kamper på murveggen – i opptak! Kidderminster Harriers er altså et lag som befinner seg i National League North, som sammen med National League South utgjør nivå seks i den engelske fotballigaen, under Premier League og de tre National Football League-divisjonene Championship, League 1 og League 2. Hva i all verden er det som får norske fotballfans til å engasjere seg i en fotballklubb som ikke bare befinner seg på andre sida av Nordsjøen (det er det jo mange som gjør), men attpåtil laaaaaangt nede i seriesystemet – og som aldri noensinne har vært høyere oppe enn i League 2?

Trengte en supporterklubb

Lars Andreas Vegsund forklarer: – Det begynte med at vi har et bedriftsidrettslag som hadde lyst å spille mer fotball enn det vi får gjort i bedriftsidrettserien, som bare varer bare fra november til mars. Så fikk vi rede på at det skulle arrangeres en supporterklubb-cup i Oslo i juni, og der hadde vi lyst å være med. Men så måtte vi jo ha en supporterklubb! Å melde seg inn i en av de rundt 60 (!) eksisterende norske supporterklubbene for engelske lag, var uaktuelt. Gjengen ville ha sin helt egen klubb, så da måtte de finne et lag som ikke allerede var opptatt. – Vi begynte med å titte på League 2-laga, men der var det altfor mange kjente, og det samme gjaldt for National League. Så da gikk vi til nivå seks, National League North og South, og vi starta med North, fra bokstaven A og videre i alfabetet. Navn som Alfreton og Brackley forkasta vi med en gang, men så fant vi Kidderminster Harriers – og Harriers hadde vi faktisk hørt om! forteller Lars Andreas videre.

Kampene vises på murveggen – i opptak som Harriers of Norway får tilsendt rett etter kampen. Den første tida måtte de vente til de fikk DVD i posten! Foto: Kenneth Kamp

Fra garderoben til puben

Det avgjørende momentet var da de gikk inn på hjemmesida til Kidderminster og fant en videosnutt fra noen år tilbake med den danska fotballspilleren Bo Henriksen. Han hadde i si tid blitt rekruttert til klubben av den tidligere Liverpool-storspilleren Jan Mølby, som tok over som manager for Kidderminster før 1999/2000-sesongen. Det ble for øvrig tidenes suksessesong for Kidderminster, som vant National League og ble det aller første laget fra Worchestershire i National Football League. Der holdt de seg i fem sesonger, med en så god plassering som nummer ti (av 24) som beste resultat. Men tilbake til videoen med Bo Henriksen – spilleren som uforvarende ble årsak til opprettelsen av Harriers of Norway, og som derfor har fått sin egen «altertavle» i supporterkjelleren: – På videoen ser vi Bo gå gjennom garderoba etter kamp, så åpner han ei dør og går rett inn på puben! Da visste vi at Kidderminster var laget for oss!

Kommers-protest

For det var nemlig ikke bare lysten til å være med i supporterklubb-cupen som gjorde at gjengen ville finne seg et nokså ukjent og umerittert engelsk fotballag å gå all-in for. Det handla også om en protest mot den ekstreme kommersialiseringa som setter et stadig økende preg på fotballen. Lars Andreas forklarer:– Vi vokste alle opp på 80- og 90-tallet, i ei tid da det var tippekamp hver lørdag kl. 16, og det var det vi fikk. Det var noe vi virkelig så fram til! Nå kan an man se mange kamper hver eneste dag, og da blir mye av gleden borte. Med Kidderminster har vi fått den gode forventninga tilbake, for de spiller fortsatt klokka 16 hver lørdag – med unntak av en og annen hengekamp som går på tirsdagen. Dessverre blir ikke kampene streama direkte, men vi får dem tilsendt i opptak rett etter at kampene er ferdig. Da er det om å gjøre for oss å holde oss langt unna sosiale medier fram til vi har fått sett kampen …

«Altertavla» til ære for danske Bo Henriksen, som på en gammel videosnutt rusler rett fra garderoben og inn på puben. Den videoen var det som overbeviste supportergjengen om at Kidderminster Harriers var laget i deres fotballhjerter. Foto: Kenneth Kamp

Den ekte supporterkulturen

Lars Andreas forteller frustrert videre om hvordan kommersialiseringa ødelegger den ekte fotballkulturen: – Stadig flere fotballklubber kjøpes opp av milliardærer som ikke har noe som helst forhold til klubben. Og viss man besøker stadionet til et av de større laga i England, er alt fullstendig regissert, og man bli losa gjennom etter en et fastsatt opplegg. Det vi ville, var å gjenoppdage den ekte, engelske supporterkulturen. Og det har vi virkelig gjort! Med stor entusiasme legger han ut om de tre turene som Harriers of Norway har tatt til Kidderminster til nå. Om hvor godt mottatt de har blitt, og om den fantastiske stemninga på kampene. Den siste kampen de var på, var da de nylig så favorittlaget i fjerde runde i FA-cupen, mot Premier League-laget West Ham! Da hadde Kidderminster allerede stått for en stor cupbombe ved å slå ut Championship-laget Reading med 2-1 i tredje runde.

Sekunder fra cupbombe

Og jammen var det på hengende håret at det ikke gikk av en enda større bombe på Aggborough denne kvelden, der hele 6200 tilskuere hadde fylt stadion til randen: – Kidderminster leda 1-0 helt til West-Ham utligna på overtid i det 93. minutt. Så holdt de 1-1 gjennom begge ekstraomgangene og var like ved å få straffesparkkonkurranse da West-Ham nok en gang skåra på overtid, i det 120. minutt, forteller en engasjert supportergjeng, delvis i munnen på hverandre.

Gammel kjærlighet ruster

Kommersialiseringa til tross, så er det ikke fritt for at Harriers-supporterne også har sine favoritter blant de store og pund-sterke klubbene. Men kjærligheten til de store blir mer og mer rusten: – Vi har alle kjente lag som vi også heier på, og når vi samles for å se Harrriers om lørdagene, så ser vi gjerne en direkteoverført Premier League-kamp først. Selv er jeg Nottingham-fan, men for tida aner jeg nesten ikke hvor de ligger på tabellen, fordi jeg bruker all tida mi på Harriers … Topp 20 Da Harriers of Norway ble stifta, satte gjengen seg to mål: Det ene var å delta i supportercupen, noe som ble raskt gjennomført. Der ble det tap mot Liverpool og kalastap mot Ipswich (0-8), som stilte med Ipswich-juniorer på laget(!) og vant hele turneringa. Men viktigst, poengterer Lars Andreas, var at de vant mot West Bromwich, som i likhet med Kidderminster hører til i regionen rundt Birmingham. Mål nummer to var litt mer hårete – men jammen klarte de det også: – Vi bestemte oss for å bli en av de 20 største, norske supporterklubbene for engelske lag, og i fjor var vi oppe på 20.-plass. I år har vi rett nok rykka ned til 21.-plass, men vi satser på at vi snart er inne på topp 20 igjen, sier Lars Andreas. For tida har Harriers of Norway 191 medlemmer, fordelt over hele landet.

Robert Plant

PS! Harriers kanskje aller mest kjente supporter – og Kidderminsters største og mest kjente sønn – er tidligere Led Zeppelin-vokalist Robert Plant, som er oppvokst og bor i byen.