Hytter som ligger nær vei

Kolåstindhytta ligger på Standaleidet i Ørsta, like ved bilvei og parkeringsplass. Hytta ligger midt i smørøyet for heftige toppturer, men er også godt egnet for småbarnsfamilier, med oppkjørt skiløype rundt vatnet, og fine omgivelser for kortere turer i småkupert terreng.

Velleseter ligger i Sykkylven, ca 2 km fra parkeringsplass på Brunstad. Den ligger også omkranset av kvasse tinder, men setervollen rundt hytta og dalbunnen er fin for skileik og tur inn til en av moreneryggene innerst i dalen.

Hytter som ligger langt fra vei

Veltdalshytta er selve indrefileten i Tafjordfjella, med adkomst direkte fra Billingen i Skjåk (13 km fra Grotli), via Danskehytta eller Pyttbua. Dette er paradiset for fjellskientusiaster, med et variert høyfjellsterreng med høye topper i vest og slakere terrengformasjoner mot øst.

Danskehytta kommer man til fra Grotli, og det enkleste er å ta skitrekket til topps og gå derifra i kupert terreng. man kan også gå fra Hamseviki. Hytta ligger på 1450 moh, i et værhardt og tøft terreng. Anbefales på det varmeste når været er noenlunde bra, og frarådes tilsvarende når det er dårlig.

Vakkerstøylen og Pyttbua nåes fra Brøste (ved Bjorli). Førstnevnte ligger lunt til i en fjellbjørkeskog ved Ulvådalsvatnet. Turen fra Brøste er ikke krevende, og det er flere turmuligheter fra hytta, både i lavlandet og til topper som Hånådalstinden og Midthøa.

Pyttbua ligger høyere, på en morenerygg ved foten av Puttegga, Møre og Romsdals høyeste fjell på 1999 moh. Herifra kan man gå videre til Veltdalshytta eller Torsbu, eller bli noen dager og gå på toppene rundt hytta, Puttegga, Karitind og Høgtunga.

Alle hyttene til DNT Sunnmøre i Tafjordfjella står åpne og man trenger ikke nøkkel for å komme inn. Torsbu tilhører DNT Oslo og er låst med DNT-nøkkel.

Velleseter er også låst med DNT-nøkkel og på Kolåstindhytta må man bestille seng og få oppgitt en kode for å kunne overnatte. Dette på grunn av nærheten til vei.

Bortsett fra på Kolåstindhytta kan man velge selv om man vil bestille seng på forhånd eller ikke.

Anbefalte turer

Rundturen Brøste - Pyttbua - Veltdalshytta - Torsbu - Pyttbua/Brøste (3 dager).En fin tur med relativt korte etapper. Med litt planlegging av logistikk kan man også gå tvers gjennom Tafjordfjella med start på Brøste og avslutning på Grotli; Pyttbua - Veltdalshytta - Danskehytta - Grotli (4 dager)