I år deler SpareBank 1 SMN ut hele 2 millioner kroner i sitt Talentstipend, fordelt på 40 midtnorske talenter innen kunst og kultur, idrett og gründerskap, går det frem av ei pressemelding

50.000 kroner

Vinnerne mottar et stipend på 50.000 kroner hver. Årets søkertall var høyt, og det samme var nivået på søkerne. Talentene er kåret etter grundige vurderinger av fagjuryer i hver kategori.

- Vi bruker å motta flere hundre søknader til dette populære stipendet. Det er alt fra idrettsutøvere, musikere, kunstnere, gründere og andre talenter som søker, forteller Marita Løvik Stadsnes, regionbanksjef i SpareBank 1 SMN. Disse fire har mottatt stipend:

Fride Snipsøyr Holøs, 25 år

Fride er nyutdannet skuespiller, regissør og sanger fra teaterskolen på Verdal og Musikkteaterhøyskolen i Oslo. Hun produserer sine egne teaterfremvisninger som hun gjerne viser frem sammen med sine kollegaer i de de to teaterkompaniene hun var med å starte og er medlem av. Stipendet skal brukes til å videreutvikle henne som skuespiller.

Juryens begrunnelse:

Fride har målbevisst utdannet seg til skuespiller og ønsker å bidra med masse god, nyskapende scenekunst og et ungt brennende engasjement! Hun ønsker også at noe av arbeidet hennes i fremtiden vil bli med å styrke det lokale teatermiljøet i Møre og Romsdal. Vi håper at et stipend vil hjelpe henne et stykke på vei.

Lovise Skarbøvik Andresen, 19 år, fra Ellingsøy. Foto: Sparebank 1 SMN

Lovise Skarbøvik Andresen, 19 år

Friidrettsutøver som siden Høsten 2021 har vært på det norske juniorlandslaget U20 i sprint og hekk. Hun flyttet som 16-åring fra Ellingsøy til Ulsteinvik for å gå på Ulstein Videregående skole og trene med Dimna IL. I 2022 deltok hun i junior VM U20 i Colombia hvor hun gikk videre til semifinalen. Hun vant gull i junior NM U20 på 100 m hekk, og i UM fikk hun gull på 100 m hekk og 100 m flatt i 2022. Hun deltok også på det norske laget som vant nordisk mesterskap i 4x100 m stafett i U20 klassen.

Juryens begrunnelse:

Lovise er en spennende utøver som har nådd langt etter at hun spesialiserte seg på sprint og korthekk. I tillegg til gode resultater nasjonalt har hun også representert Norge i både Nordisk mesterskap samt Junior VM U20. Lovise viser, i tillegg til sine fremragende sportslige resultater, et stort engasjement for yngre utøvere som ønsker å bli gode i friidrett. Hun har ved siden av egen satsning tatt trenerutdanning og vært instruktør for yngre utøvere. Som MOT-ambassadør får hun mulighet til å etterleve sine gode verdier og holdninger.

Mateo Christensen, 26 år, fra Ålesund Foto: Sparebank 1 SMN

Mateo Christensen, 26 år

Mateo lever ut sin lidenskap for film, en lidenskap han har hatt siden han i åtteårs-alderen fikk se en James Bond film. Han ønsker å videreutvikle sitt talent gjennom å få realisert 2 kortfilmer og for å gjøre det trenger han utstyr for å produsere bedre filmer. Et stipend vil gå til det.

Juryens begrunnelse:

Mateo har en lidenskap for film og han bruker sin lidenskap, gjerne i samarbeid med andre kunstnere. Slik får han også gjort deres kunst synlig. Vi håper et stipend fra oss vil være med som en hjelp på veien til han får utviklet seg og sine prosjekter videre.

Tharand Josefine Vestre Hurlen, 24 år, fra Skodje Foto: Sparebank 1 SMN

Tharand Josefine Vestre Hurlen, 24 år

Tharand Josefine er Norges beste utøver innenfor sin gren i Sportsdrill og en del av Norges Gymnastikk og Turnforbund. Hun har levert veldig gode resultater over flere år, og satser nå utelukkende som solist og individuell utøver. I sesongen 2022 oppnådde hun å få førsteplass i EM og en fjerdeplass i VM i x-strut adult, og har i tillegg flere Norgesmesterskap i ulike grener innenfor sportsdrill.

Juryen begrunnelse:

Tharand Josefine er en flott ambassadør for sportsdrill, og har store ambisjoner om å bli blant verdens beste utøvere innenfor alle sider ved drill, og utfordre det amerikanske hegemoniet. Drill er hennes store lidenskap og hun er en stor bidragsyter og forbilde i sin klubb som er Spjelkavik Drillklubb. Hun deler sin kunnskap mot andre klubber og er aktiv i promotering av sin idrett i miljøene på Nordvestlandet. På sikt ønsker hun å gå inn i en trenerrolle og gi enda mer tilbake til lokalmiljøet.