Feilen gjør at det ikke blir varslet dersom trykknappen til alarmen slutter å virke. Brukerne som har disse alarmene blir nå kontakta fortløpende for kontroll av trykknapp, slik vi får sikra at trygghetsalarmene fungerer, skrev kommunen før helga.

Det er disse alarmene

I Ålesund kommune er det i dag 1400 brukere med trygghetsalarm. Av disse er det ca. halvparten som er av typen GX-8 og GX-MAX8; og det er hos disse at feilen har blitt observert.

Feilen ser ut til å gjelde trygghetsalarmer som har trykknapper på seg, enten som et armband eller et smykke, som skal kunne brukes til å tilkalle hjelp. Det er disse trykknappene man nå skal kontrollere, for å sikre at alarmen fungerer.

Trygghetsalarm av typen GX-8 Foto: Ålesund kommune
Trygghetsalarm av typen GX-MAX8

Omfattende testing

I løpet av helga har de aller fleste knappene av aktuell type blitt testa. Av ca. 600 undersøkte trykknapper, er det avdekt mulig feil på fire. Vi vil undersøke nærmere hva som er årsaken til at disse ikkje har fungert. I de tilfella der det er avdekket feil, har kommunen iverksett kompenserende tiltak hos brukerne, frem til de kan få tildelt nye trykknapper, skrev kommunen i en oppdatering til saken, mandag.

Ny rutine for testing

Kilden til problemet ser ut til å være at man ikke blir varslet når trykknappen tilknyttet alarmen er i ustand. Dette skal vanligvis skje automatisk. Frem til dette er løst vil kommunen få på plass rutiner for testing av alarmer, for å redusere faren for feil som ikke blir varslet av systemet. Dette følger vi opp i dialog med leverandør, heter det videre.

Kommunalsjef Synnøve Vasstrand Synnes er glad for at kommunen har fått oversikt så raskt:

– Det er positivt at vi raskt har fått oversikt over situasjonen, og har iverksatt tiltak der det var nødvendig. Vi vil jobbe videre inn mot leverandør for å få løst problemet, sier hun.