Skolen har hatt et internasjonalt prosjekt siden 2007. Det begynte med Comenius, før det senere byttet navn til Erasmus. I 2015 og utover ble det nytt navn og litt nytt innhold, og nå er det Erasmus + som er tittelen på de internasjonale prosjektene.

– Tidligere var det slik at vi hadde 2–3 års prosjekt med andre skoler i Europa. Det sluttet vi med i fjor sommer. Nå er det nye at vi søkte om å bli akkreditert i Erasmus +, og det har vi blitt frem til 2027. Det betyr at vi kan søke om midler til aktiviteter, og dette skoleåret har vi satset mest på langtidsutveksling av elever, opplyser Erasmuskontakt for Spjelkavik ungdomsskole, Arne Sunde.

Åtte uker

Langtidsutvekslingen varer i åtte uker, der elevene skal bo hos en vertsfamilie og gå på skole i landet de søker seg til. Elevene søker på utveksling mens de går i 9.-klasse og gjennomfører turen i 10.-klasse. I det inneværende skoleåret har åtte elever fra Spjelkavik ungdomsskole reist på utveksling til diverse land rundt om i Europa.

– I høst hadde vi elever i Irland, Portugal og Estland. Nå etter jul har vi elever på utveksling til Irland igjen, Island, Italia og Spania. På generelt grunnlag har elevene kommet tilbake og syntes det var en fantastisk opplevelse. De har fått stort utbytte, både faglig og personlig, sier Sunde.

– Elevene har heller ingen ekstra utgifter, siden de blir dekt av prosjektet. Dette skal være for alle uavhengig av økonomi, og det er viktig for oss, legger han til.

Maria tilbake til hjemlandet

Blant elevene som har vært på utveksling dette skoleåret er Maria Brizida Inacio dos Santos Carvalho. Hun valgte å søke seg til hjemlandet Portugal for å finne ut mer om sin egen kultur.

– Jeg flytta til Norge da jeg var 5 år, og har alltid hatt drømmen om å finne ut hvordan Portugal er. Da jeg så at jeg hadde muligheten til å dra på utveksling dit, måtte jeg ta den, sier hun.

På utvekslingsturen til hjemlandet bodde Maria med besteforeldrene sine. Skolen hun gikk på var en kunstskole. I klassen var det 30 elever, derav 29 av dem var jenter. Maria forteller at skolen i Portugal både er lik og ulik skolen i Norge.

– Elevene her i Norge deltar ikke så mye i skoletimene, mens i Portugal er alle elevene engasjerte og har lyst til å delta. I tillegg snakker alle med alle der nede, mens her er elevene mye delt opp i vennegrupper, hevder hun.

– Hvordan var opplevelsen din på utveksling?

– Jeg elsket opplevelsen og ble veldig trist da jeg måtte reise tilbake. Det var helt fantastisk og helt ulikt fra dagliglivet i Norge. Jeg ble kjent med mange nye folk, og fikk nye venner som jeg fortsatt snakker med. Det er en opplevelse alle bør oppleve minst en gang, smiler Maria.

– Det beste jeg har gjort

For Mathilde Sighaug ble utvekslingsopplevelsen ganske annerledes. Hun søkte seg nemlig til Irland, og havnet på en kristen jenteskole i byen Wexford. Mathilde forteller at hun er glad i å reise, og ville dra på utveksling for å oppleve mer av verden. Uten å vite noe om landet eller kulturen, søkte hun seg til Irland.

– Jeg visste bare at de snakker engelsk, og jeg hadde lyst til å bli bedre i engelsk. I starten skjønte jeg ingenting, fordi de snakket så fort, ler hun.

– Men jeg ble bedre i engelsk også. Setningene mine ble fyldigere, jeg forsto folk bedre og mestret språket bedre. I tillegg søkte jeg for å oppleve nye ting, ble mer selvstendig og møte nye folk, legger Mathilde til.

I Irland er det vanlig at guttene og jentene går på forskjellige skoler. I tillegg er det vanlig at elevene må bruke skoleuniformer på skolen. Det synes Mathilde var litt rart.

– Det er jo ikke noe jeg er vant til. Klærne var heller ikke veldig fine, men jeg slapp hvert fall å bruke tid på å finne ut hva jeg skulle ha på meg, smiler hun.

Men selv om mye i Irland var litt rart og annerledes sammenlignet med Norge, var utvekslingsturen til Mathilde en enorm suksess. 10.-klassingen tar med seg ny og verdifull læring, samt mange nye vennskap.

– Det var garantert det beste jeg har gjort i hele mitt liv. Jeg lærte kjempemye og fikk masse nye venner. Det var sykt gøy, og jeg kommer helt sikkert til å dra tilbake en dag, fastslår Mathilde.

Bilder fra Mathilde sin utvekslingstur til Irland under: