– Er det noen som vet hva som har skjedd med sølvvasen vår? undrer sogneprest Kari Vatne og resten av staben i Borgund kirke.

Framt til midt på «sommeren» i år stod det to sølv-blomstervaser på alteret i kirka. Men helga 16.-17. juli forsvant den ene. Kirketjeneren har lett høyt og lavt og overalt i kirka, men noen sølvvase har ikke vært å finne. Heldigvis hadde han litt forut for forsvinninga funnet en annen sølvvase, rett nok litt annerledes, men med ganske lik størrelse. Den ble pussa blank og fin og har det siste halvåret fått vise fram flotte blomsterbuketter både i gudstjenester, bryllup og begravelser.

Likevel: Både presten og kirketjeneren synes det er litt trist at det ikke lenger står to like sølvvaser på alteret. Kanskje noen av Nytt i Ukas / aesbys lesere kan hjelpe å løse mysteriet?

– Dersom noen vet hva som har skjedd med vasen eller vet hvor den er, hadde vi satt stor pris på om de kontakta oss. Det samme gjelder dersom noen vet hvor vi kan få tak i en annen, lik vase, sier sognepresten.

Sist gang det forsvant altersølv fra Borgund kirke, var for øvrig før den gamle kirka ble tent på og brant ned i april 1904 (tre måneder etter bybrannen). En lysestake som hadde blitt gjemt bort i skogen, ble seinere gjenfunnet, mens nesten alt anna av inventar i kirka gikk tapt i brannen, opplyser Vatne.

Oppdatering 02.01.2023: Etter at saka ble publisert på aesby.no, oppdaga Kari Vatne følgende inskripsjon på den gjenværende av de to like vasene: «Borgund kyrkje 1933». Den forsvunne vasen er altså 90 år gammel.

Kari Vatne er sogneprest i Borgund menighet. Foto: Kenneth Kamp (arkivfoto)