I artikkelen ble det uttrykt en viss usikkerhet om det faktisk hadde vært hotell på Rutebilstasjonen. Den tvilen ble raskt feid av banen av et par forbausa innringere med minner og informasjon om både hotell- og kafédrifta der.

Først ute var Bjørn Eriksen, som også var den som hadde mest kjøtt på beinet:

– Det var Sunnmøre krins av Norges NKUF – seinere KFUM-KFUK – som drev både hotellet og kafeen. Tidligere hadde de drevet kafeen og hospitset Ungdomsheimen i Kongens gate, i krysset opp mot Skaregata, der Aarskog var før, men de flytta drifta til Rutebilstasjonen da den åpna i 1961, opplyser han.

Dugnad og nattevakt

Eriksen har også noen personlige minner fra kafeen og hotellet på Rutebilstasjonen:

– Jeg husker at jeg var med på dugnad der med Ynglingen da jeg gikk på gymnaset. På samme tid jobba jeg også som nattevakt der – og kona mi jobba som stuepike og i resepsjonen, kan han fortelle.

– Harmonisk og tidstypisk

At Rutebilstasjonen nå står i fare for å bli revet, synes han er synd, og han er blant dem som tar til orde for å bevare bygget:

– Det er et harmonisk, fint og veldig tidstypisk bygg fra 1950- og ’60-tallet. Den ikoniske Freia-reklamen er også verd å ta vare på; det eneste tilsvarende reklameskiltet som jeg vet om i dag, befinner seg på Egertorget i Oslo. Dersom vi river Rutebilstasjonen, kommer vi garantert til å angre på det om ti-tjue år, fastslår Bjørn Eriksen.

Overtatt av Fjellstua AS

Også Sverre Kjemphol hadde interessante opplysninger å komme med. Han kunne fortelle at Ungdomsheimen på Rutebilstasjonen ble oppkjøpt sommeren 1972 av det nystiftede selskapet Fjellstua AS, som også leide og drev Fjellstua (som var eid av Godtemplar-ungdomslaget Symra). Fjellstua AS ble eid av flere avholds- og ungdomsorganisasjoner, pluss privatpersoner, og hadde som formål å drive alkoholfri forretningsvirksomhet, herunder drift av restaurant, kafeteria, pensjonat og hotell.

Han forteller vider at da Ungdomsheimen hadde fått ny eier, ble navnet endra til Ungdomsheimen/Nordvest-Heimen, og Ruth Kjemphol, ble ansatt som bestyrerinne. Samme stilling hadd hun tidligere hatt på Fjellstua.

– Det var en stor utfordring å få endene til å møtes, og i 1974 gikk Fjellstua AS konkurs. Da ble også hotellet og kafeen på Rutebilstasjonen nedlagt. GU Symra, som hadde eid Fjellstua siden 1916, fortsatte å leie den ut fram til 1985, da Fjellstua ble solgt og laget ble nedlagt, opplyser Sverre Kjemphol.

Arkivfoto fra høsten 2009 Foto: Kenneth Kamp