Norgesmesterskapet for vinkelnere og Junior Wine Award er høydepunktet blant norske vinkelnere. Mesterskapet har foregått årlig siden 2000, og årets mesterskap ble holdt på Bristol Hotel i Oslo. Der stakk Nikolai Haram Svorte, som til daglig jobber som Head Sommelier på Britannia Hotel i Trondheim, av med seieren.

– Det er en krevende konkurranse og i år var det ekstra høyt nivå. Derfor var det ekstra deilig å stikke av med seieren, sier Nikolai Haram Svorte.

Konkurransen foregikk på engelsk, og finalen besto av flere elementer. Først ut var dekantering av Borges portvin fra 1982 med portvinstang, et element ingen av finalistene har hatt i en finale før. Under dekanteringen måtte finalistene forklare produksjonsteknikk til dommerne, samt nevne de ti beste vintage-årgangene fra de siste 50 årene.

Neste oppgave var å servere en halv flaske champagne til tre gjester og i tillegg anbefale vegansk mat til en kraftig rødvin, mens den siste oppgaven var å blindsmake og beskrive fem drikkevarer presentert i sorte glass.

– Jeg er ekstremt fornøyd med min egen innsats. Det er en vanskelig konkurranse å forberede seg til fordi man kan få alt mulig, og jeg var veldig nervøs på forhånd. Men jeg er veldig glad for at det klaffet og gikk veien, uttaler en stolt og fornøyd Nikolai Haram Svorte.