Liv Eldrid Ørstavik forteller at hun alltid har vært kreativ og visst at hun kom til å finne seg et kreativt yrke. At hun skulle bli gullsmed var imidlertid tilfeldig – eller kanskje ikke:

– Morfaren min var faktisk gullsmed, men han bodde i Telemark. Jeg husker likevel at da når vi var på besøk der, og vi fikk komme inn på verkstedet hans og se hvordan han lagde tinnsoldater av flytende metall, så var det veldig fascinerende! Kanskje var det noe som starta der, men jeg tenkte aldri på å bli gullsmed selv før jeg kom over en bok om hvordan man lager kongekjeder eller bringekjeder. Det syntes jeg var veldig gøy, og det var da jeg bestemte meg for å ta fagutdanning som gullsmed, forteller hun.

Liv Eldrid i arbeid med å banke en liten stein på plass i en øredobb. Foto: Kenneth Kamp
Foto: Kenneth Kamp

Skolen vs. virkeligheten

Utdanninga tok hun på en videregående skole i Fredrikstad, og etter to år var hun ferdig utdanna gullsmed i 2006. Eller ferdig og ferdig … – det viste seg at hun hadde mye igjen å lære om gullsmedarbeid utafor skolebygget:

– På skolen lærte vi nesten bare å lage nye smykker, men da jeg fikk min aller første jobb på et gullsmedverksted i Trondheim, viste det seg at det aller meste av jobben handla om reparasjoner – og det er svært annerledes. Men jeg lærte utrolig mye der, og jeg er veldig glad for at jeg fikk den jobben.

Den store forskjellen på nyarbeid og reparasjonsarbeid, forklarer Liv Eldrid, er at når du skal lage et nytt smykke, så har du nye materialer som du har full kontroll på. Når du skal reparere, derimot, så vet du aldri helt hva det er du får å jobbe med:

– Kanskje har det vært gjort mange reparasjoner før, slik at det er vanskelig å gjøre noe mer uten å ødelegge det. Man må lære seg å se om det er mulig å gjøre noe med smykket eller om det er utslitt og bare vil gå i i stykker, forklarer hun.

Glad i arvesmykkeoppdrag

En annen del av gullsmedyrket er å gjøre gamle smykker til nye. Det er en del av jobben som hun setter stor pris på:

– De aller fineste oppdraga jeg får er når noen kommer inn med et arvesmykke som ikke er helt deres stil, men som de likevel ønsker å bruke på grunn av den sentimentale verdien. Da lager vi et nytt stykke som passer til kunden, enten ved omarbeiding eller omsmelting, sier gullsmeden.

Her brusher hun opp en sølvring som skal være matt og ikke glatt. De roterende metalltrådene er det best å holde fingrene unna! Foto: Kenneth Kamp
Den samme ringen får glatta ut kanter og ujevnheter på innsida. Foto: Kenneth Kamp

Rebell-fellesskapet

Liv Eldrid har snart 18 års erfaring som gullsmed, stort sett som ansatt hos andre, men hun har også hatt en periode hun drev for seg selv i Oslo. For halvannet år siden starta hun igjen opp med egen virksomhet, nå i Ålesund, og for et års tid siden flytta hun altså inn i Rebellhuset i Kongens gate / Storgata. Der trives hun godt.

– Jeg liker veldig godt at jeg kan drive for meg selv på verkstedet, samtidig som vi er et kreativt fellesskap som inspirerer hverandre og av og til inkluderer hverandre i ulike prosjekter. At jeg havna her, var veldig tilfeldig – jeg ble først kjent med huset da jeg meldte meg på et keramikkurs!

Et par øredobber som Liv Eldrid har laga. Foto: Kenneth Kamp
Foto: Kenneth Kamp

Involverer kundene

I tillegg til reparasjonsarbeid og omarbeidinger, tar Liv Eldrid også imot spesialbestillinger og lager ting på eget initiativ. Hun liker godt at kundene er med på prosessen fra idé til ferdig smykke:

– Når noen kommer inn og har noen tanker om et nytt smykke, hjelper jeg til med å skissere et forslag, alt etter hva de forteller at de ønsker seg. Underveis i arbeidsprosessen så sender jeg dem gjerne bilder slik at de får se hvordan smykket bygges opp. Det har jeg inntrykk av at de fleste setter stor pris på, sier hun med et stort smil.

– Et kjekt yrke – men ikke for alle

Liv Eldrid stortrives altså som gullsmed, men det er ikke et yrke som passer for alle, presiserer hun:

– Som gullsmed må du være kreativ, tålmodig, nøyaktig og ha sans for detaljer. Og så må du akseptere at det aller meste du kommer til å gjøre, er reparasjonsarbeid. Men har du de rette egenskapene, er det et veldig kjekt yrke, sier Liv Eldrid Ørstavik.

Salgsutstilling av noen av Liv Eldrids smykker i vinduet til det nye showroomet/butikken/verkstedet til Rebellhuset i Storgata. Foto: Kenneth Kamp