Tusenvis av ålesundere og besøkende har fått oppleve byen gjennom historiene til den entusiastiske og slagferdige formidleren på krakken. Han har skrevet et stort antall bøker med ålesundshistorie, og nå blir altså byvandringene TV.

Harald Grytten i kjent positur på krakken sin. Foto: Anne Solveig Berge Trandal

Inviterer med på vandring

– Vi ønsker å lage TV der seerne får følelsen av å være med Harald på byvandringen, krydret med bilder og kameravinkler som viser Ålesund fra helt nye og spennende sider, sier fotograf og videojournalist Jan Erik Finsæther.

Finsæther har jobbet mange år med TV, og var blant annet med å filme Lars Monsens tur over Hardangervidda. Det er streamsenteret til Polaris Media som står for produksjonen, og i tillegg til Finsæther har de med egne folk på dronefoto og lyd.

Fra første opptaksdag på Hellebroa, utgangspunktet for alt i Ålesund. Foto: Anne Solveig Berge Trandal

Kommer på aesby, en nettavis fra Nytt i Uka

Ideen om å gjøre TV av byvandringene kom tidlig opp i planleggingsprosessen med ny nettavis for Ålesund, og vi var svært spente da vi presenterte ideen for den tiltenkte hovedrolleinnehaveren.

– Sir du det, tror dokke ditte kan bli TV altså, jaja kanskje det. Jo, ditte tror e nesten at e må si ja til å være med på, var Gryttens umiddelbare respons da ideen ble presentert for han første gang.

E tenker at vi MÅ starte i Ålesundet, utgangspunktet for alt!

Harald Grytten

Historier fra hele byen - nesten

Da planleggingen startet i februar i år var utgangspunktet å lage ca. 10 episoder i løpet av mai og juni.

– Jeg tenker at vi MÅ starte i Ålesundet, utgangspunktet for alt, innledet Grytten det første idémøtet.

– Så må vi jo ta trehusbebyggelsen, Molja og resten av bysentrum. Vi må vel også en tur ut på Slinningen og til Tueneset. Så tenke e at vi bør dra inn til Brusdalsvatnet, Lillevatnet og Kanalen, og litt anna fra Spjelkavika og Moa.

Så bør vi nok lage nokke fra Aksla. Dokke skjønna at det e mange historie som bør fortelles, forklarte han.

Og slik ble planen om 10 episoder raskt endret til 20.

– Vi kan no begynne der, så ser vi etter hvert, fastslo han med et smil. Hittil er det spilt inn åtte episoder og planen er å gjøre de resterende utover høsten.