– Vi er utrolig stolte av at vi har så dyktige representanter for regionen vår, sier banksjef kunderekruttering, Jonas Ingebrigtsen i en pressemelding.

Skribent Benedikte Ytterli, diskgolfer Thomas Helgesen og musikerne Jakob Sewrin og Live Hanken er plukket ut til å være av de 40 mottakerne av årets talentstipend som skal dele to talentmillioner mellom seg.

Over 500 søkere nøye vurdert av fagjuryer tilhørende de ulike kategoriene Kunst og kultur, Idrett og Gründerskap.

- Det har vært skyhøy konkurranse, og det er uten tvil mange dyktige talenter i Midt-Norge. Det må være lov å si at det er ekstra stas at hele fire av vinnerne er fra Ålesund, sier Jonas Ingebrigtsen i SpareBank 1 SMN i Ålesund. - Vi er utrolig stolte av at vi har så dyktige representanter for byen og regionen vår!

Juryens begrunnelse

Målet med talentstipendet er å løfte frem, utvikle og inspirere lokale talenter fra Midt-Norge, og gi et ekstra bidrag til at de kan nå målene sine. En fellesnevner for talentvinnere er at de har evnen til å gjøre en forskjell, de våger å prøve der andre kanskje vil gi opp, og de ønsker å bidra positivt til regionen de er fra.

Dette sier juryen om de fire vinnerne fra Ålesund:

Benedikte Ytterli (26) Benedikte er en ung og uredd skribent som har oppvokst i Ålesund. Gjennom oppveksten og overgang fra ungdom til voksen i Trondheim har hun aldri sluttet å skrive. Poesi har alltid vært en del av identiteten hennes, og hennes måte å uttrykke seg på. Hun har hatt skjønnlitterære tekster på trykk, og hun har bidratt med flere dikt i Litterært Kollektiv sin BLAFF-serie – der et av de ble lest opp og akkompagnert til musikk under Kulturnatt 2020.

Stipendet vil bidra til å gjøre det mulig å ferdigstille manuskriptet hun jobber med, da målet er å gi ut bok.

Juryens begrunnelse:

Benedikte ønsker å bidra i litteraturmiljøet i regionen ved å være en stemme for midt-norske forfattere. Hun vil ta tak i tematikk som virkelig trenger å belyses.

Live Hanken Foto: Håkon Haram

Live Hanken (21)

Live har spilt gitar og sunget hele livet, og har de senere år skrevet egne låter og holdt konserter med eget materiale. Hun ble tatt opp som student ved Norges Musikkhøgskole, der særegenhet i egne komposisjoner og talent er kriterier for opptak. Langsiktig mål er å leve av musikken gjennom å fortsette å gi ut egen musikk og utvikle seg selv som produsent, gjerne i samarbeid med andre. Hun ønsker å utvikle sin live musikk og har et mål om stå med egen musikk på Rockefeller scene i Oslo. Stipendet skal brukes til innspillinger og utgivelser av egen musikk.Juryens begrunnelse:Live har et spennende utrykk på sin musikk, der hun jobber med effekter både på vokal og gitar. I musikken møter nære elementer store klanger, med akustiske og elektroniske preg, innenfor pop-format. På kort tid har hun entret scener som korist for flere kjente artister.  Vi håper talentstipendet vil gi henne inspirasjon til videre satsing.

Thomas Helgesen (18)

Thomas er elev ved videregående skole og jobber aktivt og målrettet med både skole og disk golf. Han startet med disk golf i 2020 og har siden da rukket å bli den 5 rangert beste junior i Norge. Han har vunnet flesteparten av juniorturneringene han har deltatt i og har i dag norgesrekorden i distansekast (174,8 m). Hans mål er å bli norgesmester i løpet av få år, for deretter å hevde seg i internasjonale turneringer.Juryens begrunnelse:Thomas er en ung utøver som allerede har rukket å gjøre seg bemerket innenfor en ny og sterkt voksende idrett. Han har et stort talent og gjennom hardt og systematisk arbeid har han god fart mot å nå sine meget ambisiøse mål.I tillegg til sin egen satsning har han engasjert seg i drift og utvikling av sin egen klubb og bidrar bl.a med rekruttering og opplæring av nye utøvere samt drift og vedlikehold av anlegget. Vi håper stipendet vil hjelpe han å realisere sin drømmer.

Jakob Sewerin Foto: Privat

Jakob Sewerin (19)

Jakob har stor lidenskap for musikk, og har siden han var 7 år spilt valthorn og er i dag aktiv hornist, gitarist og vokalist. Han spiller i symfoniorkesteret i Ålesund og i eget band, og har i ung alder produsert egne verk. Han mottok drømmestipendet i 2020 og kulturstipend fra stiftelsen Kjell Holms i 2022. Han har også bidratt som arrangør og låtskriver til musikal for Ålesund Kulturskole. Han drømmer om å utvikle seg som en artist selv samtidig som han vil produsere verk for andre.  Han vil på sikt lage flere verk som egner seg for band, symfoniske instrument og storband samt pop band. Han ønsker å utvikle seg til et nivå der dette kan bli hans levebrød og skape flere arbeidsplasser. Stipendet skal brukes til innkjøp av en fender jazz bass, for å få produsert et ønsket lydbilde når verkene produseres.Juryens begrunnelse:Jakob er et talent som i ung alder allerede har bidratt som kompositør og arrangør og har ambisjoner om å skape flere arbeidsplasser, ved egen artist karriere og ved å bidra med verk for andre.

SpareBank 1 SMN har delt ut talentstipend siden 2003. Mer enn 500 unge talent har fått over femten millioner kroner de siste 20 årene. Nå får ytterligere 40 vinnere et stipend på 50 000 kroner hver.