Den tidligere aktive politikeren for Arbeiderpartiet fikk denne uka en spesiell hilsen fra partileder og statsminister Jonas Gahr Støre. Der hedrer han henne for 60 års medlemskap i Det norske Arbeiderparti. Diplomet og hilsenen ble overlevert hjemme hos Bjørlo av Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Ålesund, Anne Berit Støyva Emblem. Hun forteller at Grete er eneste kvinne av de seks medlemmene som har like lang fartstid i lokallaget. Ålesund Arbeiderparti teller 250 medlemmer.

Et forbilde

– Grethe er et forbilde for meg. Jeg har mye å lære av henne, og det blir nok flere samtaler når det nærmer seg kommunevalget, smiler ordførerkandidaten Støyva Emblem til Nytt i Uka.

Grethe Bjørlo meldte seg inn i Det norske Arbeiderparti i 1963, og det ble starten på et langt og aktivt politisk liv både i bystyret i Ålesund og i fylkespolitikken. Hun var flere ganger inne som vararepresentant på Stortinget og fikk sentrale tillitsverv i en rekke styrer, blant annet Kommunenes Sentralforbund (KS), Rusmiddeldirektoratet og Medlem Rådgivende utvalg for statlig styring av sykehusvirksomheten. Hun var den første kvinnelige AP-fylkesordføreren i Møre og Romsdal mellom 1993 og 1995. Sosialpolitikken har gjennomsyret mye av det hun sto for.

Grethe Westergaard Bjørlo (tv) fikk denne uka diplom for 60 års medlemskap i Det norske Arbeiderparti. Diplomet ble overlevert av Aps ordførerkandidat i Ålesund, Anne Berit Støyva Emblem (th). Foto: Johan Behrentz

Overtalt av mannen

– Det var aldri i mine tanker at jeg skulle engasjere meg politisk. Jeg stemte selvfølgelig på Arbeiderpartiet, men jeg mente at det fikk være nok at mannen min Bjørn var aktiv. I 1963 satt han i nominasjonsnemnda for kommunevalget og hadde fått pålegg å spørre meg om å stille på lista. Jeg nektet. Jeg mente at jeg hadde nok å ta meg av hjemme, sier Bjørlo som er lærer og har arbeidet i ungdomsskolen i nærmere 30 år.

Etter en hel kveld klarte Bjørn Bjørlo (1924-2002) å overbevise kona om å stille på lista. Grethe ble kumulert sammen med to andre kandidater, og føyk rett inn i bystyret. Hun ble i første omgang ble sittende i 16 år. Hun var med i fylkespolitikken i 20 år. Til sammen har hun bak seg 44 år som folkevalgt. Det betød at den politisk aktive mannen måtte ta et enda større tak på hjemmebane.

– Bjørn sa at han aldri hadde angret på det, sier Westergaard Bjørlo, som minnes sin mann med stor varme. Hun som selv var enebarn har fått et stor og flott familie med to barn, fem barnebarn og åtte oldebarn. Den betyr mest av alt for henne.

– Hvordan ble du mottatt som kvinne i et mannsdominert miljø?

Gutteklubben grei

– Jeg fikk en del motbør fra ”gutteklubben grei”, og det falt av og til noen merkelige kommentarer. Enkelte kvinner lurte på hvordan det så ut hjemme hos meg, når jeg var så aktiv i politikken. En journalist mente jeg måtte ha en snill mann som tok så mye ansvar hjemme. Jeg svarte at ”Jeg synes han også har ei snill kone”. Under striden om funksjonsdelingen mellom sjukehusa i fylket sa en overlege: ”Vet du hva, Grete. Du er så søt når du er sint”. Jeg parerte med at ”Det synes jeg at du er også”. Overlegen rødmet, mens de andre rundt lo. Da jeg skulle møte på Stortinget som vararepresentant mente en at de ”trengte noe å pynte opp med i Stortinget”, sier Bjørlo, som mener det ikke nytter å bli sint for slike dumheter. Men det hjelper å ha en syrlig kommentar å parere med.

Men alt i alt hadde hun et svært interessant liv som politiker. Hun fikk reise en del og møtte mange flotte mennesker.

Skarp i husken

– Jeg har vært heldig, sier Bjørlo.

– Hvilke saker er du mest stolt over å ha gjennomført?

– I farten er det tre saker jeg kommer på at jeg er glad for å ha medvirket til. Den ene er at vi fikk et redningshelikopter stasjonert på Vigra. Dessverre flyttet den nye Høyre-regjeringen det noe senere til Bergen. Den andre saken var etableringen av kreftbehandlingen i Ålesund. Det manglet ikke på skeptiske kommentarer og frykt for at vi ikke ville få fagfolk, men det var ubegrunnet. Den tredje saken var at vi fikk lagt metanolfabrikken på Aure. Den har bidratt med arbeidsplasser og det er blitt ny veg, sier den erfarne politikeren, som fortsatt er like kjapp i kommentaren og skarp i husken, som da hun var fylkesordfører.

– Hvordan holder du deg så ungdommelig?

Leser mye

– Det har i alle fall ikke med trening å gjøre. Jeg var med et par ganger på ”Sterk og stødig”, men i iveren etter å bevise at jeg var sprek, fikk jeg slik gangsperre at jeg sluttet. Nå trener jeg litt hjemme, men mest av alt leser jeg; biografier og krim, sier Bjørlo. Dessuten følger hun med i politikken i alle kanaler og driver valgkamp fra stolen, som hun sier.

– Jonas gjør det ikke så veldig bra på meningsmålingene for tida? – Han må bare stå i det. Og det gjør han. Jeg tror at folk etter hvert forstår at det trengs styring, sier den spreke 90-åringen, som mest er lei seg for alle stygge kommentarer på Facebook. Hun ønsker ikke å lese dem.

Kroppspress

– Har kvinner mer å kjempe for i dagens samfunn? – Det vil alltid være noe å kjempe for. Ved siden av å kjempe for å beholde de velferdsordningene vi har, må vi blant annet kjempe mot at kvinner skal bli bedømt ut fra sitt utseende. I dag er det et stort kroppspress blant unge jenter, sier Westergaard Bjørlo og får bifall fra sin partifelle og ordførerkandidat. – Vi skal kjempe for kvinners selvtillit og mot kroppspress, sier Anne Berit Støyva Emblem i anledning den internasjonale kvinnedagen.

Hilsenen fra partileder Jonas Gahr Støre. Foto: Johan Behrentz