- Mens 2021 og 2022 ble gode år, med økende omsetning, blir tiden fremover krevende for alle, sier Terje Bøe, administrerende direktør i AS Spilka Industri.

– Vi ser at usikkerheten er stor og at det er et blandet bilde ute hos våre kunder. Enkelte er nesten ikke er berørt, mens de fleste opplever betydelig svikt i ordreinngangen, som følge av mindre byggeaktivitet. Det er svært krevende å spå videre utvikling, men kombinasjonen av renteoppgang, inflasjon og innstramminger i offentlige investeringer, er en farlig miks som vil ha stor påvirkning på bransjen fremover, sier han.

Permitteringsvarsel til 13 ansatte

– Selv om dette ikke er veien vi ønsker å gå, må vi vise handlekraft og innføre de tiltakene som er nødvendig for å tilpasse kapasitet og kostnadsnivået vårt til et lavere aktivitetsnivå. Vi har gjennomført drøftelser med våre tillitsvalgte når det gjelder omfanget av permitteringene. Til sammen vil 13 medarbeidere motta permitteringsvarsel fra Spilka. De ansatte ble informert om tiltakene i et allmøte torsdag, forteller Terje Bøe

Sindre Lervåg som er hovedtillitsvalgt i Spilka sier det er forståelse blant de ansatte for at det er nødvendig å innføre permitteringer.

– Vi har sett en svikt i ordreinngangen og merket at det er mindre trykk i produksjonen i det siste. Når vi vet at det er nærmest full stopp i store deler av byggebransjen, kommer ikke det som en stor overraskelse at ledelsen i Spilka må ta grep inntil dette snur igjen, sier han.

Langsiktig strategi ligger fast

- Tiltakene som nå planlegges gjennomført i Spilka endrer ikke våre langsiktige vekstambisjoner, men er en nødvendig tilpasning til en krevende markedssituasjon. Vi legger til grunn at markedssituasjonen har en midlertidighet i seg og at offentlige myndigheter kjenner sin besøkelsestid og iverksetter nødvendige tiltak innen rimelig tid, avslutter Bøe.