– Konklusjonen er at vi er veldig godt fornøyde med sesongen. Med tanke på at de fleste av spillerne spilte 1.-divisjon for første gang og manglet erfaring fra nivået, synes jeg at det står enorm respekt av det de har fått til i år, sier han.

Oppnådde hovedmålsetningen

Denne sesongen var AaFK Fortuna nyopprykket, og hadde derfor som målsetning om å holde plassen og etablere seg i divisjonen. Den målsetningen ble oppnådd med flere kamper igjen å spille.

– Prinsipielt var plassen sikret etter grunnspillet. Det var selvfølgelig ikke 100 prosent avklart, men vi følte oss ganske trygge på at vi hadde sanket nok poeng til å stå i divisjonen før vi gikk inn i sluttspillet, uttaler Fagermo.

Lenge var også AaFK Fortuna i nærheten av toppstriden og snuste på kvalifiseringsplassen, som til slutt gikk til Øvrevoll Hosle.

– Vi har prestert over det man kanskje kunne forvente, men under det man kanskje håpet på basert på hvordan sesongen utviklet seg. Det aller viktigste var å holde laget i 1.-divisjon, men med litt flaks og mer dyktighet kunne vi vært enda et hakk høyere på tabellen, mener AaFK Fortuna-treneren.

AaFK Fortuna-trener Frode Fagermo er totalt sett fornøyd med 2022-sesongen. Foto: Kristian Moe

– Hva har vært det mest positive med sesongen i dine øyne?

– Å holde seg i divisjonen var definitivt det viktigste, men jeg vet ikke om jeg vil si det var det beste. Vi har en del enkeltkamper der vi viser hvor høyt toppnivå vi har. Det trigger meg aller mest, svarer han.

– Jeg må også få skryte av jentene, fordi de har jobba så vanvittig dedikert og målretta med tanke på det å søke utvikling hele tida. De har opplevd noen tunge perioder denne sesongen, men har kommet styrket ut av det hver gang. Det viser en kapasitet, modenhet og bevissthet til å søke løsninger fremfor å grave seg ned. Jentene har gjort en vanvittig jobb med å alltid klare å reise seg, omstille seg og fokusere på arbeidsoppgaver og mål, legger han stolt til.

Jakter opprykk

Foran neste sesong har AaFK Fortuna et uttalt mål om å blande seg inn i kampen om opprykk til Toppserien. Selv om det kanskje kan virke overambisiøst etter bare én sesong i 1.-divisjon, tror Fagermo at laget hans er klare til å jage ytterligere et hakk opp på tabellen i 2023.

– Om vi er dyktige nok til å klare det gjenstår å se, men å være i en opprykkskamp er vår klare målsetning, poengterer han.

– Hvordan skal dere klare den målsetningen?

– Vi har lært hvor tøff 1.-divisjon er og tar med oss den erfaringen inn mot neste år. Det viktigste av alt er at vi klarer å stabilisere oss på et jevnt, høyt nivå. Vi kommer til å variere, men vi må sørge for at den variasjonen er så liten som mulig. Det klarte vi ikke i år og det ble på en måte fallgruven for oss. Stabilitet gjennom hele sesongen blir nøkkelen, påstår Frode Fagermo.

Neste sesong skal AaFK Fortuna jakte opprykk til Toppserien. Foto: Kristian Moe

Jobber med nye spillere

Som alltid etter sesongslutt og inn mot en ny sesong, blir det litt utskiftninger i en spilletropp. For AaFK Fortunas del er det allerede bekreftet og klart at nøkkelspillerne Natalie Granvang Nilsen og Nora Ferstad forlater klubben. Som svar på spørsmål om hvilke typer spillere klubben jobber med å få inn, svarer Fagermo at de skal ha inn fire nye spillere, der direkte erstattere for Nilsen og Ferstad skal være to av de fire.

– Det er jo ikke til å legge skjul på at vi skal ha inn en ny indreløper og en ny venstreback. Men så er vi nødt til å få inn et par andre typer spillere som har andre kvaliteter enn de vi har nå. Utenom kaptein Mette Muri har vi ikke mange sjefer i troppen vår, så vi ser etter en type spiller som er litt sjef, tar litt ansvar og setter standarden, røper AaFK Fortuna-treneren.

– Fra hvilket nivå er spillerne dere ser på?

– Vi er ute etter spillere som har Toppserie-standard og som har erfaring fra høyere nivå over tid. Men det er ikke bare å knipse i fingrene og få dette på plass. Det er både en spennende og krevende prosess, for det er ikke bare å finne en spiller og si «yes vi fant en». Det er mange faktorer som spiller inn, men både jeg og Ruben Aalberg (sportslig og administrativ leder) jobber ganske frenetisk med det nå, sier Frode Fagermo, uten å avsløre navn på spillerne de jobber med.