Damelaget til Herd spilte i 2. divisjon avdeling 1 i 2023, men tok bare 16 poeng på 26 kamper og endte på 13.-plass, som betød nedrykk til 3. divisjon.

I midten av desember ble det derimot kjent at Avaldsnes hadde blitt fratatt klubblisensen, som førte til at klubbens førstelag som spilte i Toppserien, ble tvangsflyttet ned til 1. divisjon på tross av at laget berget plassen etter kvalifiseringskamp mot TIL 2020. Klubben hadde en klagefrist på to uker, men valgte å ikke påklage vedtaket.

Som en følge av tvangsnedrykket til Toppserie-laget, blir Avaldsnes 2 flyttet ned til 3. divisjon etter kampreglement § 2-7 (c), som sier at andrelag til klubber i Toppserien ikke kan være høyere enn 2. divisjon og andrelag til klubber i 1. divisjon ikke kan rykke høyere opp enn til 3. divisjon.

Avaldsnes 2 havnet i utgangspunktet på trygg plass i 2. divisjon, men må spille i 3. divisjon i 2024 fordi de ikke har lov til å spille på et høyere nivå ettersom førstelaget må spille i 1. divisjon. På grunn av dette fikk Herd tilbud om plassen i 2. divisjon, men har valgt å takke nei.

– Ut ifra en helhetsvurdering gjort av administrasjon, sport og styret har vi valgt å takke nei til plassen i 2. divisjon. Denne beslutningen er gjort på økonomisk og sportslig grunnlag, sier daglig leder i Herd, Jan Erik Sørnes.

Han forteller videre at en annen grunn til at Herd har takket nei til plassen i 2. divisjon er ansettelsen av Kristian Halvorsen som hovedtrener for Herds damelag. Halvorsen ble ansatt med tanke på at Herd skulle spille midtukekamper i 3. divisjon kommende sesong, slik at det var mulig for ham å kombinere trenerjobben med spill for Brattvåg i Post Nord-ligaen, som spiller sine kamper i helgene. Om Herd hadde takket ja til plassen i 2. divisjon, hadde det vært umulig for Halvorsen å kombinere dette med kamper for Herd-damene.

– Hadde vi takket ja, måtte vi ha ansatt en ny trener. Slik situasjonen er føler vi det var riktig å takke nei og heller bygge opp et nytt og ungt lag bestående av Herd-jenter i 3. divisjon, sier Sørnes.