Ifølge Meteorologisk Institutt var det størst sjanse for å se supermånen i Møre og Romsdal og i Vestland. De skrev følgende på X/Twitter onsdag:

– Noen som er interessert i å se supermånen? Hele landet har skiftende skydekke de neste timene, så det er ikke rett frem å si hvem som får se månen og ikke. Størst sjanse er det i Møre og Romsdal og i Vestland.

Bilde tatt fra Fjelltun onsdags kveld. Foto: Kåre Stig Nøstdal

Supermåne

Supermåne er en fullmåne som er større og lysere enn normalt på grunn av sin nærhet til jorden. «Blå» har ingenting med utseendet til månen å gjøre, men viser til at det er den andre fullmånen i samme kalendermåned. Blåmåne er et sjeldent fenomen som bare inntreffer omtrent hvert tredje år.

Supermåne inntreffer litt oftere. Ifølge Illustrert Vitenskapkommer fullmånen en til tre ganger i året usedvanlig tett på jorda. Når det skjer, tar den opp omkring sju prosent mer plass på himmelen enn normalt, og den lyser 16 prosent sterkere. Når den er lengst vekk, er månen over 400 000 kilometer unna, og når den er nærmest, er den under 359 000 kilometer unna. Sist supermåne var onsdag 1. august 2023.

Foto: Einar Welle

Skinnende bonus

I tillegg var Saturn synlig cirka fem grader opp og til høyre for månen. Ifølge Nasa vil planeten med de kjente ringene være synlig sørøst på himmelen ved solnedgang og se ut som den beveger seg med klokken rundt månen utover natten.

Dersom himmelen er skyfri onsdag, vil det være mulig å se dette uten at man trenger kikkert eller teleskop, ifølge den italienske astronomen Gianluca Masi. Han sier den neste muligheten til å se en blå supermåne kommer først i 2037.

Om du var så heldig å få ta bilde av den blå supermånen og kanskje til og med Saturn onsdags kveld kan du gjerne sende oss et bilde på e-post her.