Gudlaug Rødstøl (62) startet i Mester Grønn for snart 25 år siden. Nå har hun vært butikkleder på Amfi Moa i 22 år. Med seg på laget har hun en erfaren nestleder. Anne-Britt Naas (44) har 23 år i kjeden. Hun startet som selger på Ålesund Storsenter høsten 1999, og siden har hun blitt værende i Mester Grønn.

– Jeg stortrives i rollen som butikkleder. Med en trygg og erfaren nestleder, og mange ansatte som har vært lenge i kjeden, har vi den kompetansen og kunnskapen som trengs for å møte en stadig tøffere konkurranse, sier Gudlaug Rødstøl.

Gudlaug og Anne-Britt har jobbet sammen i mange år og har det veldig gøy på jobbe sammen.

– Vi er et godt team, som utfyller hverandre. Jeg gleder meg fortsatt til å gå på jobb etter 23 år i kjeden. Det å kunne jobbe med så vakre produkter og både bruke sin kreativitet og samtidig ha fokus på god drift er en god kombinasjon, sier Anne-Britt Naas.

Anne-Britt Naas lager krans til begravelse. Foto: Mester Grønn

Hos Mester Grønn på Amfi Moa er de ni ansatte, Gudlaug og Anne-Britt som jobber fulltid. I tillegg er det to som jobber 80% og resten er deltidsansatte og skoleelever.

Hva er kjekkest med jobben?

– Det er jo levende produkter vi jobber med og det gjør jobben veldig spennende. Det er mye kunnskap som skal læres for å kunne vite hva hver blomst eller plante trenger for å trives. Det kommer hele tiden nye sesonger og nye anledninger så dagene blir aldri like og det er det beste, forteller Gudlaug.

Når du jobber blant så mange fine blomster er det nok ikke lett å velge en favoritt eller?

– Nei, det er litt vanskelig, og det endrer seg etter sesongen. Jeg synes det er stor stas når tulipanene kommer i butikken ut i november, og nå har vi nettopp avsluttet peon-sesongen og det er jo også en nydelig blomster. Jeg er nok litt ekstra glad i de blomstene som ikke er her hele året, sier hun.

– Når det gjelder uteplanter, liker jeg stauder, de som kommer igjen år for år. Da får du litt mer forhold til de og det er artig når du får de til å trives og vokse. Det blir litt mer enn bare en plante som du har en sommer og kaster den når du er ferdig, forsetter hun.

Gudlaug rydder i peonene på buntetorget. Foto: Mester Grønn

Tips til plantene i ferien

Siden felles ferien nærmer seg med stormskritt og plantene ikke får bli med på ferie, har du noe tips til hvordan en kan få planten til å overleve?

– Du trenger nødvendigvis ikke vannehjelp mens du er på feire, men om du har en nabo som kan stikke innom to ganger i uke kan det være lurt. Har du ikke mulighet til det finnes det alltids råd, sier Gudlaug.

Her er noe tips:

  • Sett plantene bort fra vinduet slik de ikke står i direkte sol. Da blir ikke jorden like raskt tørr.

  • Bruk en serie-vanner. Den kan skrues på en flaske fylt med vann og settes på hodet oppi blomsterpotten før du reiser. Selvvanningspotte er også en mulighet.

  • Sett plantene gjerne sammen, det gjør at de kan dra nytte av luftfuktigheten fra hverandre.

  • Sett plantene ut, på en skyggefull plass i hagen eller bak huset. Da trenger de ikke så mye vann.

Det er også lurt å tenkte på planter og blomstrer ute når du skal bort. De bør du også flytte bort fra solen. Noen blomstrer naturligvis mer om de står i solen, men de dør ikke av skyggen.

Uteplass med en mix av grønne planter, palmer og oliventre. Foto: Mester Grønn
Palmer er veldig populært, både store og små. Foto: Mester Grønn Moa

Flytte planter ut på sommeren

Når sommeren kommer er det fint å kunne flytte planter ut på terrassen eller balkongen. Men før du flytter plantene ut må du være sikker på at det ikke er risiko for frost på natten og at de er tilstrekkelig varmt.

– Sukkulenter er en fin plante å flytte ut om sommeren. Som aloe vera-planten for eksempel, den kan fint stå ute nå. Det finnes veldig mange planter som du kan ha ute om sommeren og ha som inneplanter om vinteren. Aloe Vera har jo også en lindrende egenskaper på solbrenthet, forteller Gudlaug.

Vi selger også en del store palmer nå som er veldig dekorative på balkongen og kan fint kombineres med planter som blomstrer, sier hun.

Trives palmer her på Sunnmøre?

– Ja, de holder seg veldig godt på sommeren men de må lagres frostfritt på vinteren, så da må de flyttes inn. Det samme gjelder oliventre, som gjennom sommeren trives best ute på en solrik plass. Både palme og oliventre har vært veldig populært i flere år, forteller hun,

Kan en spise olivenene som kommer på trærne?

– Jeg har enda ikke opplevd å få oliven på mitt tre. Men om du er så heldig å få oliven på treet ditt så kan de ikke spises rett fra treet. Oliven må ligge i lake, som regel saltlake, før den kan spises, ellers er den altfor bitter. Oliventrær bærer ikke frukt de første årene. De gror sakte og bærer mest frukt når de er 30 – 50 år.

– Men jeg har et fikentre som jeg kjøpte for noen år siden og det har jeg fått fiken på som vi har spist, og de var veldig gode, avslutter hun.

På balkongen kan det være fint å ha en mix med planter som blomstrer og grønne planter, og gjerne variere litt i høyden. Foto: Mester Grønn
– Mange av sommerblomstene du kjøper hos oss er også bievennlige, forteller Gudlaug. Foto: Mester Grønn