Stihl Timbersports er en internasjonal konkurranseserie i ekstremsport, som ble startet i 1985 i USA. Sporten simulerer felling av trær, eller kapping av allerede felte trær, og tar utgangspunkt i hvordan man før i tiden felte og kappet trærne. Timbersports kom til Norge i 2000, og Norge har vært vertskap for VM to ganger, i 2012 og 2017. I dag er Ole Ivar Lierhagen lagkaptein på det norske landslaget, som har hatt internasjonal suksess flere ganger.

Timbersports på TV

Timbersports har også en egen serie som har gått på TV2. Og Ole Ivar Lierhagen, Vebjørn Sønsteby og Ole Magnus Syljuberget, har også deltatt i semifinalen i Norske Talenter i 2015. To av dem kommer til Ålesund.

– Sporten består av seks grener: tre med øks, to med motorsag og én med håndsag. men med en moderne vri og tilpasset som sportsgren, forteller Eirik Rokkones.

– Jeg synes det er stor stas at vi får besøk av Timbersports i Ålesund. Dette er en ekstremsport som blir mer og mer populær og som er veldig underholdende å se på, forteller Eirik Rokkones. Han kommer fra Emblem og har vært distriktssjef i Stihl i snart fem år.

Ole Magnus Syljuberget under Stihl Timbersports® Nordic Pro Championship 2022i Stenkullen, Sverige i august 2022. Foto: Sebastian Marko

Med øks og motorsag

Grenene som utføres med øks, er «Underhand Chop», «Standing Block Chop» og «Springboard». «Stock Saw» utføres med en kraftig standardmotorsag, «Single Buck» med en to meter lang håndsag, mens «Hot Saw» utføres med en spesialbygd motorsag med 62 hestekrefter. Du vil se alle grenene på showet hos Felleskjøpet.

– En av de som kommer lørdag, er Ole Magnus Syljuberget, som har verdensrekord i «Hotsaw». I «Hotsaw» brukes en spesialbygd motorsag med 62 hestekrefter, den er på 250cc og veier ca. 38kg, så her er det store krefter i sving, sier Eirik.

De andre utøverne som kommer er Ole Ivar Lierhagen og Bart Gevers.

Bart Gevers utfører øvelsen «Underhand Chop» under Stihl Timbersports® Nordic Pro Championship 2022 i Stenkullen, Sverige i august 2022. Foto: Joerg Mitter / Limex Images

Publikum får prøve

Snart starter en ny konkurransesesong, og for de norske utøverne venter en sesong full av nasjonale og internasjonale konkurranser. Nå kommer de altså til Ålesund. Sammen skal de vise frem sporten med alt det innebærer og publikum på stedet får sjansen til å prøve seg i grenen «Underhand Chop» (se bildet over).

– «Underhand Chop» er en gren der du står på trestammen og hogger mellom beina, ned i stammen. Dette kan se litt skummelt ut, men ifølge utøverne selv er dette den tryggeste grener, sier Eirik. Utøverne er selvsagt godt beskyttet med stålstrømper.

Han forteller også at det vil bli mulighet for de minste å delta i showet:

– Vi bruker å få noen av barna til å hjelpe oss med å ta tiden på konkurransene, noe de synes de er stas. Det vil også bli mulighet til å møte utøverne.

Ronny viser frem skulpturene som verdensmester i motorsagcarving, Oliver Vogt, laget da han var på besøk under åpningen av nye butikken i april i fjor. – Det er helt utrolig hva han kan trylle frem med motorsag sier Ronny. Foto: Anne Solveig Berge Trandal

Ronny Emblem er butikksjef på Felleskjøpet i Ålesund, og synes det er kjempekjekt å få dette showet til byen:

– I disse tider er det mye fokus på ved, og ikke minst på ved-priser. Da er det kult å få vise frem at det er en sport også. Det er i forbindelse med «ved-dager» hos oss at vi får besøk av Timbersports, så vi har litt forskjellig på programmet, i tillegg til showet. Eirik vil blant annet holde kurs i vedlikehold av motorsager, og vi skal også servere grillet pølse, saft og kaffe, avslutter Ronny.

Ole Magnus Syljuberget i action. Foto: Joerg Mitter / Limex Images