Freetrailer ble etablert i Danmark allerede i 2004, med det formål å tilby gratis utlån av tilhengere på et delingsøkonomisk grunnlag. I 2015 kom selskapet til Norge, fra starte av i samarbeid med Ikea. Nå har Freetrailer også etablert seg i Ålesund, og da i samarbeid med Europris og Obs! Bygg.

Låneordninga fungerer slik at man enten møter direkte opp på utlånsstedet og tar sjansen på at det finnes en ledig tilhenger der; i så fall kan man bruke en mobilapp til å låne den helt gratis i tre timer (dersom man tar sjansen på ikke å kjøpe dagsforsikring). Eventuelt kan man reservere i appen på forhånd, men da må man ut med en liten femtilapp – pluss eventuelt dagsforsikring mot skader på tilhengeren.

Dersom man har behov for å låne tilhengeren i mer enn tre timer, kan man før låneperioden er utløpt, forlenge med ytterligere tre timer. Da koster det en hundrings per nye påbegynte tretimersperioder.

Gebyrfaren

Det man må være oppmerksom på, er at det er relativt kraftige gebyrer både for å hente for seint eller ikke å hente i det hele tatt (dersom man har reservert), og ikke minst for å returnere tilhengeren etter at låneperioden har gått ut. Det er selvsagt også gebyrer for ulike skader man måtte påføre tilhengeren og for manglende reinhold.

Man trenger ikke å handle i de aktuelle butikkene for å låne tilhenger gratis, og man kan bruke tilhengeren til akkurat det formålet man måtte ønske – så fremt man klarer å reingjøre den etterpå. Henting og tilbakelevering gjøres gjennom appen, uavhengig av butikkens åpningstid.

Fordelene

– Mange av dem som låner en gratis tilhenger, forteller oss senere at de har fått øynene opp for fordelene ved å låne fremfor å eie. De sparer penger – noe som er viktig for mange nå som alt blir dyrere – i tillegg til at de gjør miljøet en tjeneste ved å bidra til delingsøkonom på lokalt nivå, uttaler Lars Kronqvist, som er landsjef for Freetrailer i Norge.

I Ålesund har Freetrailer totalt 11 tilhengere tilgjengelige for gratis utlån. Selskapet har rundt 3000 tilhengere fordelt på 675 utlånssteder i Danmark, Norge, Sverige og Tyskland, og de har 75 ulike samarbeidsbedrifter.