Selv om de holder til i Oslo, yter Jussbuss hjelp over hele landet. De er alltid tilgjengelig for en telefonsamtale, men to ganger i året drar de også rundt til andre byer enn hovedstaden. Ålesund er fast innslag på turnélista.

– Noe av det spesielle med Jussbuss er at det er en fulltidsjobb for jusstudenter i Oslo, Bergen og Tromsø som får permisjon i to semester for å jobbe her. Til sammen er vi hele tida 24 studenter ved Jussbuss, fordelt på fire ulike faggrupper, opplyser Dalin Malek, som er en av studentene som kommer til Ålesund torsdag 30. oktober.

Fire faggrupper

De fire faggruppene i Jussbuss er husleie- og gjeld, fengselsrett, innvandringsrett og arbeids-, sosial- og trygderett.

I hovedsak kan Jussbuss gi veiledning, men i enkelte saker kan de også være med å hjelpe til som prosessfullmektig i for eksempel forliksrådet, finansklagenemda, husleietvistutvalget og utlendingsnemda.. Gjennom å gi gratis rettshjelp får også jusstudentene en praktisk tilnærming til jussen. Dessuten driver de rettspolitisk arbeid og forsker, blant anna ved å kartlegge det udekte rettsbehovet i samfunnet.

Besøker fengselet og voksenopplæringa

I Ålesund kommer Jussbuss til å besøke to institusjoner: Ålesund fengsel og Voksenopplæringssenteret. Besøket i fengselet er beregna på de innsatte, mens det blir et åpent foredrag på Voksenopplæringssenteret – selv om det primært vil være tilrettelagt for elevene der, som ofte har lite kunnskap om rettighetene sine. Etter foredraget vil de ha såkalt saksmottak, der de tar imot saker innenfor de ulike juridiske rettsområda som de arbeider med.

Økning i husleiesaker

– For tida har vi en stor økning i husleiesaker. Det handler blant anna om høye økninger i husleia og om leietakere som får sagt opp kontrakten sin og deretter får tilbud om ny kontrakt med dyrere leie. Vi kan blant anna hjelpe til med å sjekke om oppsigelsen er lovlig og følger regelverket. Dessverre er oppsigelselsesvernet altfor dårlig, slik vi i Jussbuss ser det, og vi arbeider for at dette skal styrkes i en ny husleielov, sier Idunn Holte, som også kommer med Jussbuss til Ålesund neste torsdag.