– Nå er det ikke slik at jeg har tenkt å gi meg - på ingen måte. Men jeg har gitt fra meg kontoret og flyttet ned en etasje, der jeg skal konsentrere meg fullt og helt om ettermarked, forteller Per Aaland.

I fjor var det 75 år siden den tradisjonsrike bilforhandleren ble startet i Ålesund, av Pers far, Per. Og med sine snart 40 år i selskapet, har Per faktisk jobbet der lengre faren gjorde.

Per og Per Aaland Foto: Per Aaland

– Jeg gikk nok en helt annen vei i selskapet enn det Petter har gjort, og det tenker jeg kan være greit. For selv om jeg hadde jobbet her i ganske så mange år før jeg overtok som sjef, var jeg ikke særlig høy og mørk den dagen faren min hadde flyttet tilbake til Sandane og det stod ei svær kasse med permer på pulten min. Ei kasse faren min mente inneholdt det jeg trengte for å overta driften, forteller Per.

Fra eiendom til bil

Petter Aaland har tidligere vært eiendomsmegler i Ålesund, men har de siste tre årene jobbet som eiendomsforvalter hos KLP- Eiendom i Trondheim.

– Jeg tenker at det er mange erfaringer jeg kan ta med meg derfra, både når det kommer til hvordan man bygger gode og effektive team og ikke minst hvordan ta i bruk nye teknologiske hjelpemidler i den daglige driften, sier Petter.

Pappa har ikke pusha

Men Petter er på ingen måte helt «grønn» når det kommer til bilbransjen.

– Jeg har jo vokst opp med samtalene rundt kjøkkenbordet og har også jobbet her i ferier og helger opp gjennom årene, forteller han. Og bedyrer at det slett ikke var press fra Per som gjorde at han valgte å flytte hjem.

– Dette var en mulighet jeg fikk, som jeg hadde veldig lyst på. At jeg fikk flytte hjem til Ålesund var bare en ekstra bonus, sier han om jobbvalget.

Per og Petter Aaland Foto: Kåre Stig Nøstdal

Rådgiver

De to frykter ikke at Per skal gå rundt i lokalene i Fremmeholen som en syvende far i huset, og ville styre selskapet fra baksetet.

– Dette har vi selvsagt snakket mye om, og funnet en vei jeg tror begge er komfortable med, sier Petter, og titter over bordet på Per.

– Det har vi bekrefter Per. Nå er det Petter som er sjef, og da er det han som har det siste ordet. Men jeg tenker jo at jeg fortsatt har en del å bidra med og håper å kunne være en god samtalepartner. Men det er Petter som skal forme framtiden til selskapet og da er det han som har det siste ordet, sier Per Aaland.

Petter bekrefter at far- sønn-samarbeidet så langt har fungert svært godt.

– Det er klart det alltid vil være meningsbrytninger, det skulle bare mangle. Likevel må det være enklere å ha tilgang til all den erfaringen Per besitter, enn om jeg skulle starte i jobben kun med ei diger pappkasse på pulten, avslutter Petter Aaland.