Det er Bedriftsidretten som har arrangert Ålesund maraton og gjort det til et ekte by-maraton de tre siste åra.

– Vi satser på at det skal bli en stor folkefest i byen lørdag 10. juni, sier avdelingsleder for Bedriftsidretten i Møre og Romsdal, Monica Isaksen.

For å skape ekstra liv og røre blir det blant anna korpsmusikk og dans i gatene, og det blir diverse stands på parkeringslokket ved St. Olavs plass. Og selvsagt håper hun at mange vil stille opp langs løypa og heie både på sine egne favoritter og på alle de andre som løper en av distansene.

Start og mål på Sankten

Tidligere har start og mål vært på Skansekaia, men i år er dette flytta til St. Olavs plass for å komme mer i ly for vinden. Hele Sankten vil da bli avsperra for trafikk i forbindelse med arrangementet.

Deltakerne kan velge mellom fire distanser: hel- eller halvmaraton, ti kilometer og fem kilometer. I tillegg blir det to ulike minimaraton-løyper for barna, på 500 eller 1000 meter.

1300 sprang i fjor

I fjor var det totalt 1300 som var med å springe, jogge eller gå en av distansene – inkludert 400 barn i minimaraton-løypene. Til nå er 600 påmeldt til sommerens store løpsfest i Ålesund, og Monica har troa på at tallet til slutt vil ligge opp mot nivået fra i fjor:

– Etter pandemien har det blitt slik på stort sett alle arrangement over hele landet at veldig mange melder seg på i siste liten. Vi ser også at det er fin utvikling i påmeldinga, så vi regner med at vi ender på minst 1200 deltakere, sier hun.

Løypene

Maratonløypa er en (drøyt) ti kilometer lang sløyfe som løpes fire ganger på helmaraton og to ganger på halv. Start og mål er altså på Sankten, så følger man i for det meste Borgundgata fram til Nørvasundbroa, der man snur og løper en litt annen løype tilbake. 10-kilometeren følger den samme løypa, med unntak av den ikke går helt ut på piren på Skansekaia.

Det er tre drikkestasjoner underveis: ved start, mål og ett sted ute i løypa.

5-kilometeren går i en annen løype, en 2,5-kilometers sløyfe som løpes to ganger. Også denne har start og mål på Sankten, og man begynner med å forsere Løvenvoldbakken.

Også stafett

I 5-kilometerløypa blir det også arrangert stafett, noe som er helt nytt av året:

– Stafetten skal ha lav terskel, og laga må gjerne kle seg ut og finne på noe gøy underveis – det er selvsagt også lov å være med for å løpe så fort som mulig. På sikt håper vi at dette kan bli Ålesunds svar på Holmenkollstafetten, lokker Monica.

Det er tre etapper på hver sløyfe, og laga kan ha fra to til seks ulike løpere. I tillegg til kvinne- og herreklasse, blir det også en klasse for mix-lag; der må laga ha minst 40 prosent kvinner.

Siste!

Det ryktes for øvrig at selveste Signe Stunden har lagt seg i hardtrening og skal delta på 5-kilometeren!

Monica Isaksen i fint driv i startområdet på Sankt Olavs plass. Foto: Kenneth Kamp
Her blir det start og mål for alle de ulike distansene under årets Ålesund maraton. Foto: Kenneth Kamp