For mange år siden var det mye snakk om Brosundet. Hva skulle Ålesund gjøre med sundet? Et av forslagene var å bygge en betongplate over det og gjøre det om til parkeringsplasser. Det var ingen ting Ålesund trengte mer enn parkeringsplasser! Jeg er usikker på om det var i diskusjonen om parkeringsplassene på Brosundet eller et annet spinnvilt forslag, men jeg husker daværende bystyrerepresentant Harald Gryttens replikk: ”Vi må ikke gjøre Ålesund til et hvilket-som-helst-Nairobi!”

Det ble ingen betongplate for parkering over Brosundet, og takk for det! Men ikke minst med Harald Gryttens og andre engasjerte ålesunderes innsats seig det langsomt inn hos det store flertall av ålesundere: Jugendstilen, gateløpene, fasadedetaljene, strøkinntrykkene, bygningsmaterialene og historien – vi eier jo en byperle! Ålesund har flere ganger blitt kåret til Norges vakreste by. Vi er utrolig stolt av byen vår!

Koronaen gjorde at jeg i sommer stort sett har holdt meg hjemme hele tida. Jeg har sett flere turister med fotoapparat av ulikt slag rusle rundt i Ålesund. De tar bilder av jugendfasader, av sundet gjennom byen, av sjøbustrøket, av gatedører og vindusdetaljer. Men jeg har aldri sett noen stille seg opp i undring over Rådhuset eller det nye Pir-bygget.

Det er mulig at en og annen besserwisser får øye på en eller annen detalj mellom pregløse betongblokker og synes dagen har vært vellykket. Men byens enorme kapital ligger i helhetsinntrykkene, av en dominerende jugendstil, av sjøbumiljøet på indre havn, av et velholdt trehusmiljø. Er det virkelig mulig at myndighetene i Ålesund vil godkjenne et ødeleggende Pisas tårn ved byens perle av en kanal? Helhetsinntrykket man fremdeles får i Brosundet/Ålesundet må ikke ødelegges av PR-kåte arkitekter og politiske strebere av kategorien: ”Se-hva-vi-har-fått-til!” Stopp galskapen før den biter seg fast! La det som skal skje på Dronning Sonjas plass gli naturlig inn i miljøet i sundet. Kommer et Pisa-tårn opp, er perlen ødelagt.