De heldige

La oss si at et barn født i 2009 har vokst opp like i nærheten av Hatlane skole (ny i 2013). Det barnet vil da ha fått gå på en ny barneskole med idrettshall, spesialrom, bibliotek, et spennende uteområde og mye boltreplass gjennom sine syv første skoleår. Da det samme barnet startet i 8. klasse, sto Kolvikbakken ungdomsskole klar – med enda en idrettshall (ny i 2022), inspirerende spesialrom, lekkert bibliotek, blackbox og et fantastisk uteområde. I nærheten finner man også Larsgårdshallen (ny i 2011) og Fagerlihallen (70-tallet). Vi kan altså telle 4 idrettshaller på 3,9 km fra Hatlane skole. Heldige barn!

De mindre heldige

Et annet barn, som er født i 2009 og oppvokst i nærheten av Hessa skole, har gått 7 år på en skole hvor det er trangt om plassen, ingen spesialrom, grupperom som man må krige om, ingen bibliotek, et uteområde som ikke heller er noe å skryte av, og en gymsal hvor man må være forsiktig med tauene slik at man ikke får taket i hodet. Dette barnet vet ikke om at det finnes bedre skoler; de vet ikke hva andre elever i Ålesund kommune har. Lærerne på Hessa må være ekstra kreative for å kompensere for alt som ikke er på plass, og det krever mye når man står i denne situasjonen over tid.

For at det sistnevnte barnet skal få delta i organisert hallidrett, må barnet reise 7,8 km for å komme til nærmeste idrettshall (Kolvikbakken). SIF/HESSA IL har fått treningstider på Kolvikbakken (7,8 km), i Fagerlihallen (9,5 km) og i Ellingsøyhallen (18 km). Pinlig.

Hvis man ser på distanser til idrettshaller, har barnet fra Hatlane både Spjelkavikhallen (6 km) og Borgundhallen (6,2 km) ganske i nærheten også. (Uten at det barnet ville tenkt at det var nært i det hele tatt.)

Heldige er de barna som bor i riktig bydel.

Vi har jo et ønske om at elevene og foreldrene skal være trygge på at vi gjør vårt beste. Det er heller ikke kult å sette sin egen arbeidsplass i et dårlig lys, men nå må noen våkne.

Skjeggkre, sølvkre, mugg, fukt, plassmangel, falleferdig gymsal, flassende maling, vann som smaker myr, dårlig ventilasjon, varmt, kaldt, dårlig luft, hodepine og trangt.

Burde ikke jobben til kommunen være å utjevne forskjeller og ulikheter?