I år er det 20 år siden kritikerroste Susanna Wallumrød debuterte som plateartist, og for tida er hun på turné med et prosjekt der hun har satt musikk til dikt av Gunvor Hofmo. Torsdag denne uka kommer hun til Ålesund og Parken kulturhus.

Etter at Susanna Wallumrød framførte de tonesatte Hofmo-dikta på Munchmuseet i Oslo sist helg, satt femmerne og sekserne løst hos anmelderne. Nå kommer hun altså til Parken kulturhus – attpåtil på Verdens poesidag 21. mars!

Susanna har gitt ut hele 18 album de siste 20 åra. Flere av dem er innspilt i Ocean Sound Recordings på Giske, og det siste av disse ble nominert til Spellemannsprisen i 2019. Når hun nå tar turen til Ålesund for å holde konsert, tar hun med seg saksofonist Harald Lassen (som for øvrig kunne oppleves på Parken kulturhus med sitt eget prosjekt i fjor høst.)

Gunvor Hofmo (1921–1995) regnes som en av Norges mest betydningsfulle modernistiske lyrikere. Foto: Scanpix arkiv (lisens: NTB CC-BY-NC-SA-4.0)
Susanna Wallumrød feirer 20 år som plateartist. Foto: pressefoto

To Hofmo-album

De tonesatte Hofmo-dikta er også utgitt på plate, fordelt på to album. For disse har Susanna blant anna fått følgende kommentarer fra musikkanmelderne:

* «svært vakker symbiose mellom tekst, melodi og instrumenter» (Morgenbladet)

* «en voldsom, nydelig og vond plate som også bør gi Hofmos diktning fortjent renessanse» (Dagbladet: terningkast 5)

* [Susanna] har løftet fram Gunvor Hofmos mørke, lengselsfulle poesi til et større publikum. Ikke bare det, Susanna Wallumrød har gjort flere av diktene til nydelige sanger.” (Bergensavisen: terningkast 5)

Susanna Wallumråd har blant anna fått Spellemannsprisen tre ganger, Radka Toneffs minnepris og Rolf Gammleng-prisen.