– Årets tema er basert på et ønske om å komme tettere på – å være «hands on». Man skaper på en annen måte gjennom hendene enn når man bare ser; det blir et anna slags vindu, sier Siri Forberg, som er kunstnerisk leder for Høststscena.

En nyhet i år, forteller hun, er at Høstscena har invitert med internasjonale scenekunstnere: En av dem er italienske Francesca Grilli, som vil vise et helt spesielt verk:

– Grilli har tidligere blant anna vært representert på Veneziabiennalen. I Norge har hun også vært flere ganger, men aldri med dette verket, som heter «Sparks». Her skal hun først lære elever fra Jugendteatret å spå i hendene til de voksne, så skal barna fortelle de voksne om framtida deres, sier Forberg.

Trine Røssevold er årets festivalkunstner på Høstscena. Foto: privat

I en tråd

Årets åpningsforestilling blir en premiere på «Den som henger i en tråd». Tittelen stammer fra moldenseren Nini Roll Ankers roman fra 1935 om de brutale forholda for syerskene som jobba i tekstilindustrien på Sunnmøre. I Teatret vårt sin oppsetning har vi forflytta oss til samtida – uten at forholda for tekstilarbeiderne har blitt noe bedre. De har bare flytta seg langt vekk fra Sunnmøre, til helt andre steder på jorda.

Et anna høydepunkt som Siri Forberg trekkker fram, er «Hold kjeft, det er Ibsen!»:

– Dette er en forestilling med Liv Gulbrandsen som har vært en stor suksess på Nasjonalteatret, sier hun.

Undervannskonsert

En av de siste programpostene som ble landa, var en konsert over og under vann i Bybadet. Dit kommer blant anna cellistene Kari og Ingvild Nesdal Sandnes, pianisten Vetle Nærø, bandet Future Daughter og multiinstrumentalisten og lydkunstneren Eirik Havnes (som holder på å bygge undervannshøyttalere til prosjektet).

– «Europe After the Rain» er ett av de mest kjente maleria til Max Ernst, malt kort etter starten på andre verdenskrig. For tjue år siden ble komponisten Max Richter inspirert av dette dette bildet til å skrive det verket som nå skal framføres i terapibassenget i Bybadet, sier Siri Forberg.

Årets Høstscena starter onsdag 28. september og avsluttes søndag 2. oktober. Programmet er selvsagt langt mer rikholdig enn de få smakebitene som er presentert her.

Den italienske kunstneren Francesca Gilli skal få elever ved Jugendteateret til å spå de voksne i hendene og fortelle dem om framtida deres. Foto: Bjørn Vatne