Du har laga show om hva det betyr å være norsk, men hva er det mest ålesundske du vet om?

Det første jeg tenker på er pant – flaskepant! Det var stort sett det jeg brukte fritiden i barndommen til å gjøre: Finne flasker å pante. Og så har det jo å gjøre med myten om at vi sunnmøringer er litt gjerrige – men vi kan også si det slik at vi var tidlig ute med resirkulering. Ja, det må bli flaskepant! Men jeg vil også si at ålesundere er veldig tilpasningsdyktige.

Hva er du mest opptatt av nå?

Akkurat nå for tida er jeg opptatt av å lese meg opp på Ukraina-krigen. Jeg er sjukelig junkie når det gjelder å lese alt mulig som ulike eksperter uttaler, og jeg må si at krigen gjør meg litt bekymra. Og så er jeg opptatt av miljøet – og av pant: Nå har jeg fått ungene til å forstå at det er gode penger i panting!

Hva bruker du fritida di på?

Mat! Jeg er veldig glad i mat og i å lage mat, og jeg vant jo «Masterchef» for noen år siden. Aller helst lager jeg ting jeg ikke har laga før – og gjerne noe med fisk og skalldyr.

Hva er den største kulturelle opplevelsen din?

Det skal jeg dele i to: Den ene var da jeg gikk på folkehøyskole i Haugesund og så stykket «Sølv», om sildefisket: Det var første gang jeg så Vamp live. De hadde nettopp gitt ut debutalbumet sitt, «Godmorgen, søster», og jeg husker de hang rundt i noen slags silketråder og sang «Tir n’a Noir» og alle de andre fine låtene fra albumet. Det gjorde ekstremt sterkt inntrykk. Og så var det da Teatret vårt satte opp «Peer Gynt» for en del år siden – jeg så sikkert stykket 11 ganger! Og jeg har sett «Peer Gynt» en rekke ganger siden. Ibsen er stor!

Hvilken bok ligger på nattbordet?

Der ligger «Havets kirkegård» av Aslak Nore og boka til Abid Raja. Akkurat nå er det «Havets kirkegård jeg holder på med; det er en av de mest kritikerroste bøkene fra de siste åra og handler blant anna om krigsseilere, andre verdenskrig og familiehistorie.

Favorittmusikk?

Jeg er en sucker for lyden av ungdomstida, og om jeg er hjemme og setter på gamle konsertopptak med U2, så er jeg lykkelig. Ellers er jeg ekstremt altetende. I morges hørte jeg for eksempel den siste låten til Carina Dahl – av alle ting! Jørgen Moe liker jeg veldig godt – og generelt er jeg veldig glad i norsk musikk.

Hva ser du på TV og strømmetjenester?

Jeg har akkurat oppdaga en serie som jeg begynte å se på flyet, på Amazon Prime, som heter «The Bridge». Det er en reality-serie som går ut på å finne ut hva mennesker er interessert i å gjøre for penger. «The Bear» på Disney, om en liten restaurant, liker jeg veldig godt, og så har jeg akkurat binga «Dahmer».

Favorittmat?

Jeg er en sucker for skalldyr! Det er noe som det nesten ikke går an å føkke opp. Det er fantastisk godt helt naturelt, og så kan du tilsette litt smør og hvitløk og du får en helt ny, gastronomisk opplevelse. Får jeg god sjøkreps, er jeg lykkelig.

Hvilken app ville du ikke klart deg uten?

«Notater» og bank-appen. Notat-appen bruker jeg til å skrive ned ideer og ting jeg tenker på. Tidligere hadde jeg alltid med meg Mac-en til å notere slikt, men nå bruker jeg bare «Notater» på mobilen.

Hva er den viktigste politiske saken for deg?

Her og nå er eldreomsorg veldig viktig for meg, fordi jeg har en mamma som er alvorlig syk av Alzheimers. Dette er også noe jeg snakker om i showet mitt.

Er du fornøyd med kollektivtilbudet der du bor?

Jeg bor i Oslo-området og må bare si at det er ganske bra. Det som er problemet her, er at at det alltid er en kjøreledning som har falt ned eller en sporveksler som er ødelagt.

Hva er du mest fornøyd med på hjemplassen din?

At Ålesund har blitt en så bra matby og har fått flere sjukt gode restauranter. Særlig Bro er fantastisk bra, og hver gang jeg har med meg noen fra Oslo som er interessert i mat, tar jeg dem med meg dit. Da blir de bare helt «wow!» Zuuma er også veldig bra.

Hva gjør du om ti år?

Da er jeg sannsynligvis produsent for andre artister og komikere, samtidig som jeg tar meg en og annen jobb der jeg forteller vitser selv. Jeg synes det er artig å bidra til å hjelpe andre fram og har lenge vært deleier i artistbyrået Feelgood & Istage.

Hva ville du ha gjort om du fikk ti millioner kroner?

I cash? Jeg hadde i alle fall satt en del inn i et fond, og så hadde jeg casha inn låna til barna mine. Da hadde det neppe vært noe igjen …

Hva er den beste oppfinnelsen gjennom tidene?

Steikeovnen? Steikeplata? Eller kanskje bilen – den har jo betydd mye for utviklinga. Nei, forresten, jeg var jo med på Farmen, og der oppdaga jeg hvor utrolig lang tid det tar å lage mat på gamlemåten – så jeg tror det må bli induksjonsplatetopp!

Hva er ditt favorittreisemål?

Jeg har vært mye i Tyrkia, men nå liker jeg meg veldig godt i Spania. Vi har et hus der, og når vi reiser dit, setter oss ned på en bar på stranda og tar en liten pils og ser ut over havet – da har jeg det bra.

Hva kunne du tenke deg å lære?

Jeg har lyst å bli kokk! Eller kanskje ikke, for det er et hard og tøft og vanskelig yrke, og jeg har veldig respekt for alle som er utdanna kokk. Men jeg prøver i alle fall å lære litt skills av alle kokker jeg treffer.

Hva er det mest unødvendige du eier?

Ganske mye … Men jeg tror det må være et stativ for å henge opp hjemmelaga pasta til tørk. Det er altfor lite, med plass til cirka 14 spagetti-tråder, og jeg har aldri brukt det. Så det ligger på loftet, og jeg finner heller alternative måter å tørke pastaen.

Hva gjør du for miljøet?

Jeg prøver i alle fall å være flink, tenke gjennom ulike alternativ og ta de rette valga. Og så prøver jeg å spise bærekraftig og er glad i kortreist mat som er dyrka fram og produsert av norske bønder. Jeg mener at vår generasjon, og den før oss, som har fråtsa fritt, har et stort ansvar overfor de yngre generasjonene.

Hva er meninga med livet?

Å gjøre så godt vi kan og ha det så fint som mulig den korte tida vi er her – på en slik måte at alle andre kan ha det like fint.