Utallige artister, kjente og mindre kjente, har hatt sin scenedebut på UKM. De tre bokstavene stod tidligere for Ungdommens Kulturmønstring, men betyr nå Ung Kultur Møtes. UKM er ikke noen konkurranse, og hovedformålet er at ungdom i alderen 13 til 20 år skal få vise fram det de kan på en sosial og kulturell møteplass. På hvert lokale arrangement er det en jury som velger ut noen av ungdommene, som representerer et bredt utvalg av kulturuttrykk, til å delta på fylkesfestivalen. Derfra er det så noen som velges ut til være med på landsfestivalen.

Waacking (!)

I år er det altså til sammen 200 ungdommer som skal delta på fylkesfestivalen, som skal foregå i Herøy kulturhus i Fosnavåg. Der skal de ha arbeidsverksted og presentere kunstuttrykka sine på dagtid, og om natta skal de slå opp telt – under tak. Arbeidsverkstedene skal ledes av profesjonelle utøvere og ha tema som teatersminke, band, korsang, medieverksted, kunst og waacking, en dansestil som oppstod i homseklubbene i Los Angeles på 1970-tallet, ifølge Wikipedia). Gaming blir det òg, for alle som har lyst.

Sosialt

Videre kan ungdommene delta på en rekke sosiale aktiviteter som dansebattle, speedfriending, allsang, bli kjent-leker og fest. Aktivitetene er det de 13 ungdommene fra hele fylket som utgjør Ungdommens fylkesarrangør (UFA) som står bak. Arrangører av årets fylkesfestival er fylkeskommunen og kommunene Herøy og Sande.

– Målet vårt er å bidra til at barn og unge i fylket har tilgang til et mangfoldig kulturtilbud, der d kan skape, lære, mestre og medvirke, sier kulturdirektør Heidi-Iren Wedlog Olsen i Møre og Romsdal fylkeskommune i en pressemelding.

På UKM-fylkesfestivalene er ungdommene både artister/kunstnere og publikum. Foto: Pressefoto fra fylkesfestivalen på Eide i 2022: Martin Giskegjerde