Etter at han, som John John, fikk en strålenden anmeldelse fra Kåre Valebrokk for låten «Når natta den er over», kom det plutselig tilbud fra tre plateselskap. Etter å ha valgt det ene, fikk han plutselig en følelse av å starte helt på nytt. – Jeg lukka øynene og trodde jeg var ung og viril igjen … Det kjentes som å begynne helt på nytt, og jeg er like yr nå som jeg var da jeg gav ut «På tur i Apeland», sier han spøkefullt.

Født på ny

Med følelsen av å debutere på nytt, var veien kort til å hente fram igjen det opprinnelige artistnavnet – selv om de låtene han nå har innspilt, med lydmagikeren Rune Berg ved produsentspakene, framstår med en helt annen dybde og seriøsitet enn de relativt suksessrike tøyselåtene hans fra ’80-tallet. – Det var litt som at den nye Johbru møter den gamle Johbru i døra … Men jeg skrev låter med mening den gangen også, som «Kraten», en antibyråkratisk sang på en nydelig melodi, og som nok er mer lik det jeg lager nå. Det var faktisk den aller første sangen jeg spilte inn i studio. Den ble gitt ut noen år seinere, etter å ha blitt produsert på nytt av Geir Luedy, men det ble bare cirka 13 eksemplarer … [Geir Luedy en bergensk produsent og musiker, kjent blant anna fra bergensfenomena Chocolate Overdose, Barbie Bones og Unge Frustrerte Menn, journ. mrk.]

John John Bruseth har tatt tilbake det gamle artistnavnet Johbru. Låten «Kongen av ingenting», første singel fra et kommende album som er produsert av Rune Berg, har fått strålende mottakelse. Foto: Presse

Albumet som aldri ble

John John forteller videre at det faktisk ble spilt inn et helt album i Bergen, «Sunn møring på tur», der den anerkjente og allestedsnærværende perkusjonisten Paolo Vinaccia var blant musikerne som deltok. Den plata ble aldri utgitt, men ifølge John John befinner den seg fortsatt på en 24-spors tape i Bergen. – Jeg skulle til å skrive kontrakt med Ole Sørlie, som blant anna var manager for Dolli de Luxe, men i siste liten valgte han Ole i’Dole i stedet. Det førte til at jeg reiste fra landet, reiste rundt i USA og England i seks år og spilte på gata og alle andre steder jeg fikk mulighet.

Lyn fra klar himmel

Siden den gang har John John hatt flere baller i lufta enn de fleste, både musikalsk og på andre måter. At han plutselig skulle gi ut en låt som fikk svært respekterte musikkanmelderen Kåre Valebrokk til nærmeste å gå fra konseptene av begeistring, kom nok, for de fleste, «som lyn fra klar himmel» – som også var overskrifta på Valebrokks anmeldelse av «Når natta den er over». «Når natta ...» var egentlig første låt fra innspillinga i studioet til Rune Berg, men etter å ha signert ny platekontrakt ble den midlertidig trukket tilbake. Med Johbru som artistnavn ble i stedet «Kongen av ingenting» sluppet som første offisielle singel fra det kommende albumet. Også «Kongen ...» har fått strålende mottakelse, deriblant på Musikkbloggen.no. Der omtaler Rune Letrud John John som «en av landets aller fineste skjulte perler», men selve låten karakteriseres som «vidunderlig vakker(t) og hjerteskjærende fortvilende nydelig».

Den nygamle Johbru

– Rune Berg var helt fantastisk flink i studio! Han var akkurat den rette for meg og forstod tegninga; alt det typiske ved artisten John John bare forsvant, og i stedet dempa han meg ned og fikk fram en stemme i meg som jeg alltid har hatt, men som jeg har vært redd for å bruk. Han sendte meg rett og slett til et musikalsk sted der jeg skulle ha vært for lenge siden. Og så henta han inn en gjeng svært dyktige musikere til å spille på låtene, roser John John.

Eksistensielt

Både «Kongen av ingenting» og de fleste andre låtene på det kommende albumet, ble skrevet mens John John lå på sykehuset og var sikker på at han skulle dø. På en av sine mange turer til Zanzibar hadde han nemlig pådratt seg en livstruende infeksjon (eller en strandsnegle som krøp inn gjennom øret og rundt i kroppen hans, om vi skal ta hans egen versjon bokstavelig), som han fortsatt har ettervirkninger av. – «Kongen av ingenting» er en kjærlighetssang og et farvel, og også de andre låtene jeg skrev på sykehuset er veldig eksistensielle og ærlige. Samtidig er de også full av den den absurde, svarte humoren som har vært typisk for meg helt siden «På tur i Apeland». Det er forresten en låt jeg slett ikke skjemmes av, og når jeg etter hvert kommer i gang med konserter, kommer jeg til å spille den også, forteller John John – alias Johbru.