Egentlig skulle det være et ansikt-til-ansikt-intervju, men et hissig influensavirus satte Amanda ut av spill for den slags. Et telefonintervju stiller hun likevel opp på – attpåtil på 26-årsdagen sin!

– Ja, for en bursdag … Men det fins tross alt verre ting, sier Amanda, som definitivt ikke framstår som typen til å sette seg ned og sutre og klage når noe går henne imot.

Nå håper hun bare at hun rekker å bli frisk til konsert på Rockefeller og offisiell start på europaturneen nå på fredag:

– Jeg kjente litt på at det var noe som ikke stemte sist uke, men det var travelt, med mye øving, og vi avslutta med testkonsert i Kristiansand på fredagen. Som vanlig ble jeg ikke syk så lenge jeg hadde mye å gjøre, men med en gang jeg begynte å slappe av på lørdagen, ble jeg helt slått ut, forteller hun.

Den første kjærlighetssorgen

Testkonserten gikk for øvrig veldig bra:

– Vi spilte blant anna gjennom hele debutalbumet mitt, «In Hindsight», et veldig personlig album, som kom ut i høst. Det var første gang jeg spilte disse låtene live for folk, og det var en sterk opplevelse. Jeg så til og med flere i publikum som gråt, og det var rett og slett litt wow! å se andre mennesker reagere så sterkt på sangene mine, sier Amanda.

Hun forteller at låtene på det nye albumet skildrer et kjærlighetsforhold, fra det er på høyden og til det plutselig ikke er mer. For Amanda ble bruddet så brutalt at hun gikk inn i et par år med skrivetørke, fram til hun fikk hjelp av en venn til å kanalisere følelsene inn i nye sanger.

– Det var faktisk min første kjærlighetssorg – i hvert fall min første ordentlige – og det var mye jeg hadde behov for å dele. Den beste måten å gjøre det på, er gjennom musikken, og da er det fantastisk å få så mange fine tilbakemeldinger fra folk. Tenk at det sitter mennesker i helt andre land og hører på mine ting, kjenner seg igjen og skriver til meg!

På debutalbumet «In Hindsight» skildrer Amanda Tenfjord et forhold fra det er på det mest intense og fram til bare kjærlighetssorgen er igjen. (Coverfoto) Foto: Pressefoto: Baard Lunde

Eurovision-finalen

Underveis ble også én av låtene som er med på «In Hindsight» kjent over hele Europa. Halvt greske Amanda deltok som kjent i fjorårets Eurovision Song Contest finale med sangen «Die Together», som fikk mye positiv oppmerksomhet og oppnådde en respektabel åttendeplass i finalen.

– Jeg har fått mye støtte i Hellas, og folk der er veldig glad i meg. Det setter jeg stor pris på, sier Amanda.

Men «Die Together» gav ikke Amanda bare nye fans i Hellas; over hele Europa ble folk oppmerksomme på den klare, særprega stemma og de fine tekstene hennes. Etter at hun har spilt hjemme i Ålesund neste fredag og i Trondhjem på lørdag, er hun klar for å ta musikken sin med på en runde på kontinentet. Da venter en rekke europeiske storbyer på henne: Milano, Madrid, Barcelona, London, Brüssel, Amsterdam, Berlin, Hamburg, København, Stockholm og – selvsagt! – Athen.

– Dette blir første gang jeg jeg dra ut på min egen turné, så det blir veldig spennende. Jeg gleder meg!

Med sin følsomme stemme og ærlige, personlige tekster, er det ikke uvanlig at Amanda får se publikum gråte på konsertene hennes. Foto: Kristoffer Hylland

Doktor Amanda

Midt oppi den musikalske karrieren har Amanda også rukket å fullføre legeutdanninga – med siste eksamen kort tid etter Eurovision-finalen. I sommer jobba hun på Ålesund sykehus, der hun trivdes godt.

– Jeg jobba på geriatrisk avdeling, altså med eldre mennesker, og der var det heldigvis ikke så mange som gjenkjente meg, sier hun lattermildt.

Til Terminalen

Trass i at hun nå satser for fullt på musikken, jobber hun som lege innimellom, på Skodje fastlegesenter. Etter hvert er det også planen å få gjennomført turnustjenesten – og da helst i Ålesund. Men akkurat nå er det europaturné som gjelder – og ikke minst å spille i hjembyen igjen:

– Jeg gleder meg ekstremt til å synge på Terminalen! Der kommer både mamma, pappa, kjæresten og mange venner, og i tillegg er de fleste i bandet mitt sunnmøringer, så det kommer til å bli veldig kjekt, sier Amanda Tenfjord.

Sangene fra «In Hindsight» står selvsagt på menyen til Amanda fredag 20. januar, sammen med noen eldre låter.

Det var ei tøff tid etter bruddet for Amanda, men til slutt fikk hun kanalisert følelsene inn i albumet «In Hindsight». Og kjærligheten har hun funnet på ny. Foto: Pressefoto: Baard Lunde