Det var altså tilbake i 1972 at en gjeng unggutter fra to av 1960-tallets mest populære band i Ålesund, Relieves og Pride Sect, ble «håndplukka» til et splitter nytt popband, som fikk navnet Zeltic.

– Navnet valgte vi delvis fordi jeg var fan av Celtic – altså den skotske fotballklubben – og delvis fordi vi skulle ha et navn som enkelt, fengende og lett å huske, sier Sverre Osnes, som er keyboardist og vokalist i bandet.

Zeltic på 70-tallet. Avdøde Bjørn Colbensen (gitar og vokal) i midten. Foto: ukjent

Flerstemte coverlåter

Zeltic spilte coverlåter av en rekke av de store popartistene på 1960- og ’70-tallet, og med sin flerstemte vokal ble de raskt lagt merke til og fikk en stor tilhengerskare. Bassist og vokalist Harald Krogen forteller at fram til bandet gikk i dvale i 1980, spilte de nesten hver eneste helg over hele Sunnmøre og store deler av resten fylket – gjerne både fredag og lørdag.

I tillegg til at bandet var et av de aller mest populære på ulike dansetilstelninger i regionen, starta Zeltic også opp Ålesunds første «key club», som befant seg i Gildestova, i andre etasje på Arbeideren.

– «Key club» var et konsept der man kunne kjøpe seg en nøkkel som man brukte til å komme inn når det var arrangementer, forklarer Sverre.

Mimrekonserter

Etter 1980 har bandet gjenoppstått flere ganger til ulike anledninger og mimrekonserter, og ikke minst i forbindelse med de populære «Back to the ’60s» og Back to the ’70s»-konsertene. Da «Gammelpopens venner» ble oppretta, ble flere av medlemmene i bandet aktive i styret.

Fra starten av bestod Zeltic, foruten Sverre og Harald, av Arne Marstrander (hovedvokal), Håvard Almås (trommer og vokal) og Bjørn Colbensen (gitar og vokal). Bjørn gikk bort for noen år siden, men resten av originalbesetninga er fremdeles på plass. I tillegg har de fått med seg far og sønn von Løwensprung, Franz (keyboard, gitar og vokal) og Richard (sologitar). For tida øver bandet trottig hver fjortende dag i Skarbøvika.

Harald Krogen (t.v.) og Sverre Osnes gleder seg til å spille jubileumskonsert med plattingdans i Hjørundfjorden. Foto: Kenneth Kamp

Nå gleder Zeltic-gjengen seg til en heidundrende jubileumskonsert på spise- og overnattingsplassen Skårabakkane.

– Det er kanskje ikke så mange som kjenner til Skårabakkane ennå, men det er altså et fantastisk sted, en ordentlig perle!, på gården Skår i Hjørundfjorden, sier Sverre begeistra.

Stolte sviske-musikanter

Repertoaret til Zeltic er som det alltid har vært: melodiøs og lett dansbar pop – de nøler ikke selv med å kalle det «gode og kjente svisker» – fra ’60- og ’70-tallet, levert i flerstemt innpakking.

– Få med at jubileumskonserten på Skårabakkane ikke blir den siste konserten vår! Vi har nemlig tenkt å fortsette i mange år til, sier Sverre Osnes med et stort smil.

Jubileums-plattingdansen i Skårebakkane går av stabelen lørdag 8. juli. Det blir arrangert båttur med MS Bruvik både fram og tilbake.

Zeltic-plakat fra 70-åra. Slike pleide bandet å sende til konsertarrangørene. De enkelte bandmedlemmene skal visstnok være gjenkjennelige. NB! Merk telefonnummeret! Foto: Kenneth Kamp