Kokosbananas er en figur som i løpet av få år har blitt superkjendis blant norske barn. Og av alle ting starta det som hørespill på NRK Radio! Deretter ble det en minst like populær podkast- og lydbokserie, før Kokosbananas fikk form og farge og kom ut i bokform. De seks bøkene som har kommet ut siden 2021 har solgt i et opplag på formidable 20 000 og gjort opphavsmannen, Rolf Magne G. Andersen, til en av nåtidas mest suksessrike barnebokforfattere.

Verdenspremiere

Og nå er det altså klart for teaterversjonen av Kokosbanananas, som faktisk får verdens(!)-premiere på Løvenvold Theater i høst. Bakgrunnen for dét, forteller Rolf Magne, er at han og ektemannen til Kathrine Synnes Finnskog, som er leder for Løvenvold Theater, har jobba sammen i NRK før og kjenner hverandre. Så da hun ønsket seg en barneteaterforestilling til Løvenvold, ble det naturlig å kontakte Rolf Magne.

– At Kathrine kontakta meg, passa veldig godt med mine egne planer, for det å lage et teaterforestilling med Kokosbananas var noe jeg hadde tenkt på en stund. Som forelder selv, har jeg nemlig savna flere teaterforestillinger for barn, sier han.

Forsida til en av de seks bøkene som har kommet til nå om Kokosbananas. Fra før finnes det over 30 lydbøker og flere hørespill om den superpopulære figuren som er halvt kokosnøtt (far) og halvt banan (mor). Foto: bokcover

Halvt kokosnøtt, halvt banan

Videre forteller Rolf Magne at det kommer til å bli en familieforestilling eller -show med ham selv på scenen, i en rekke ulike kostymer og med en ulike oppfinnelser som Kokosbananas står bak. Kokosbananas, som er halvt kokosnøtt og halvt banan, er nemlig en genial oppfinner, og det er oppfinnelsene hans som står i sentrum i alle fortellingene om ham.

– De første historiene om Kokosbananas ble til for fem år siden. Da bodde vi ute på bygda og kjørte mye bil med ungene i baksetet, så jeg tenkte at jeg måtte finne på noe som kunne underholde dem, samtidig som de fikk oppmerksomheten vekk fra Ipaden, forteller Rolf Magne.

Morsomt og lærerikt – for små og store

Bakgrunnen for de rare oppfinnelsene til Kokosbananas er som oftest ulike hverdagsproblemer som barn gjerne kommer opp i. Når kokosnøtt-pappa er utålmodig om morgenen, lager Kokosbananas rett og slett en forte-seg-robot.

– Det ender ikke alltid like bra med de geniale oppfinnelsene, men barna kjenner seg igjen, og det blir alltid morsomt. For meg er det viktig å lage noe som ungene skal kunne kose seg med og ha det gøy med, samtidig som de lærer noe – og samtidig som foreldra også koser seg. Det ser det ut til at jeg har lykkes med, sier han.

Hørespill, lydbøker og bildebøker

Historiene som først ble til i bilen, fungerte så bra at Rolf Magne bestemte seg for å lage tre episoder med hørespill for NRK, der han jobba på den tida. Det ble en kjempesuksess, og etter hvert ble det en lydserie i samarbeid med Storytel. Etter mer enn 30(!) lydbøker, tok Cappelen Damm kontakt og lurte på om han kunne tenke seg å lage en bildebokserie med Kokosbananas. Det ville han gjerne, og sammen med illustratør Victoria H. Hamre begynte han å skape det som skulle bli noen av de mestselgende barnebøkene i Norge de siste åra.

Innimellom drar Rolf Magne rundt på ulike bibliotek for å lese fra bøkene sine. Da fylles biblioteket ofte til randen av ivrige unger.

– Jeg har selv vokst opp med mange bøker og lånte mye på biblioteket, så det få dra rundt på bibliotekene og lese for ungene fra mine egne bøker, det er en drøm som har gått i oppfyllelse, sier Kokosbananas-skaper Rolf Magne G. Andersen.

Etter at teaterforestillinga om Kokosbananas har blitt vist på Løvenvold Theater her i Ålesund, skal den vises i Bergen og Oslo.