«Mood Cosmic», som kom ut fredag, er oppfølgeren til Natalie Sandtorvs albumdebut som artisten Neon Ion, «Heart Echoes». Plata er et ektefødt resultat av koronatida:

– Den forrige plata mi kom rett inn i pandemien. Da så jeg aldri for meg at jeg skulle i gang igjen med et nytt album så raskt – jeg skulle jo ut og spille! Men det eneste stedet som stort sett var som før, var i studio, så da ble jeg sittende der og jobbe. Samtidig følte jeg meg heller ikke ferdig med stoffet på «Heart Echoes»; jeg hadde mer på hjertet, og det kom stadig nye ideer, sier Natalie.

Organisk og poetisk

Hun forteller at hun alltid prøver å blande elementer av alt det hun har gjort tidligere inn i musikken sin. Det hun ønska denne gangen, var å lage et ordentlig laidback album – og det kan man trygt si at hun har lykkes med:

– Særlig er jeg fornøyd med tekstene, som er litt poetiske. Dessuten har jeg jobba mye med lydbildet. I begynnelsen var vi få folk i studio, på grunn av pandemien, men etter hvert som vi kunne være flere, fikk jeg lyst til å skape et mer organisk lydbilde, sier hun.

Trompet-gjest

På albumet har Natalie blant anna fått med seg Stranda-trompetisten Arve Henriksen som gjesteartist:

– Jeg har hørt på Arve siden jeg var ungdom! Han er en dritsvær trompetist som har satt standarden for hvordan nordisk jazztrompet skal høres ut, så det å få jobbe sammen med ham på albumet, var stort! Han er med på en akustisk pianoversjon av låten Orbit, og det er mange som forteller at akkurat dén låten er høydepunktet på albumet. Det forteller meg at det nære og organiske er noe som treffer folk, og på det neste soloalbumet mitt kommer jeg nok til å bevege meg mer i den retninga.

Annerledes

En låt som skiller seg ut i en ikke-organisk retning, er innledningssporet «Lament», som hun forteller var en av de siste låtene hun spilte inn. Der er stemma hennes litt robotaktig, og undertegna lurte på om hun hadde gått berserk med Autotune:

– Nei, på «Lament» er vokalen min først spilt inn kjempesakte, så er den speeda opp etterpå. Det gjør at vokalen min høres helt annerledes ut enn den pleier. Faktisk liker jeg godt å høre på den låten selv, fordi det høres ut som det er en annen som synger, forklarer hun lattermildt.

Gode anmeldelser

Kort etter «Mood Cosmic» var ute, hadde plata allerede fått flere gode anmeldelser, blant anna i Dagsavisen, Dagens Næringsliv og Klassekampen her hjemme, i Nordic Music Central og i danske Bands of Tomorrow. Dagsavisen/Nye Takter skriver for eksempel at albumet «kombinerer det jordnære innholdet i sangene med svevende elektroniske lydflater, med stemninger som stemmen hennes formidler fint og følsomt».

Til Ålesund

Siden situasjonen i konsertmarkedet fortsatt ikke er helt normalisert etter koronatida, har Natalie bestemt seg for å utsette den store slippeturneen til våren. Da skal hun ut i Europa. Nå i høst er det foreløpig bare planlagt to konserter: en i Oslo og en her i hjembyen. Akkurat på hvilken scene det blir her i Ålesund, er imidlertid ikke helt klart ennå.

Neste album fra Natalie/Neon Ion blir for øvrig en innspilling av bestillingsverket «Glass», som hun, Erling Mokkelbost og Lars Horntvedt framførte på Moldejazz i år. Utgivelsen er planlagt til 2023.