Maridalen er en jazztrio fra Oslo – nærmere bestemt Maridalen – med en litt uortodoks besetning med saksofon, trompet og kontrabass. I forbindelse med 25-årsjubileet til Parken kulturhus ble de invitert til å skrive og framføre et bestillingsverk med tema sommer, som en oppfølging og kontrast til Hedvig Thomassens bestillingsverk, som tok for seg vinteren:

– Musikken vår er veldig billedlig og tar ofte utgangspunkt i naturen; det er gjerne små fortellinger eller historier fra ulike steder, og det er nok litt av bakgrunnen for at kulturhussjef Hans Pareliussen spurte oss, forteller trompetist Jonas Kilmork Vemøy.

Unikt lydbilde

Om trioen forteller han at de har gitt ut to album, i 2021 og 2022, som begge har blitt svært godt mottatt, både i Norge og internasjonalt.

– Den utradisjonelle besetninga vår, uten noe akkordinstrument og uten slagverk, gjør at vi står litt friere melodisk og at vi har utvikla et unikt lydbilde. Musikken vår er inspirert både av norsk og svensk jazz og av den tyske impresjonismen, og vi liker å ta tak i det kollektive og utbrodere det, sier han.

Bestillingsverket har fått navnet «Innrønt», som Vemøy forklarer slik:

– Den lokale kystkulturhistorikeren Lars Longva, som har hørt en del på musikken vår, forklarte at «innrøn vind» er betegnelsen på en mild fralandsvind om morgenen på sommeren, når landet har blitt mer avkjølt enn sjøen gjennom natta. Den betegnelsen syntes vi kunne passe godt til verket.

Sunnmørsslekt

Selv om Maridalen er en hel-osloensisk trio, er de selvsagt ikke uten tilknytning til Sunnmøre:

– Jeg slekter fra Sykkylven på farssida og var mye på ferie på Sunnmøre i oppveksten. I voksen alder har jeg gått en del fjellturer der, og nå gleder jeg meg veldig til vi skal spille på Parken kulturhus. Vi har spilt i foajeen der før en gang, også, og det var en veldig fin opplevelse, sier Jonas Kilmork Vemøy.

Neste år kommer for øvrig album nummer tre fra Maridalen, da med musikk basert på bestillingsverket.