De siste åtte åra har Johannes Lovund vært Kygo sin faste fotograf og filmprodusent. Han antar selv at han må ha vært på nærmere tusen Kygo-konserter i disse åra og kanskje tatt to tusen bilder på hver konsert. Det blir et par millioner bilder, bare det! I tillegg har han fotografert en hel liten røys av andre internasjonale stjerner, først og fremst innen musikklivet – men ikke bare.

Foto- og filmkarrieren starta altså hos Momentium for ti år siden, da han og en annen dro ut til Ocean Sound Recordings-studioet på Giske for for å lage en dokumentarfilm til et skoleprosjekt. Det førte til mer samarbeid med Momementium, og to år seinere møtte Johannes Kygo for første gang da han var fotograf på Jugendfest.

Stort spekter

– Det var på Jugendfest samarbeidet mitt med Kygo starta, så da synes jeg det er fint å vise en oppsummmering av arbeidet mitt nå i forbindelse med årets Jugendfest. På utstillinga mi på Khåk kommer jeg til å vise et stort spekter av arbeidet mitt, ikke bare fotomessig, men jeg vil også vise litt av det jeg har gjort som regissør og produsent, forteller Johannes.

Fotografiene kommer likevel til å utgjøre den største delen av utstillinga, og av disse blir det selvsagt lagt størst vekt på bildene fra musikklivet, av artister, konserter og alt rundt. Men det blir også andre motiv, som portretter av idrettsstjerner og ikke minst naturbilder – særlig fra Sunnmøre.

Johannes har fotografert en rekke andre store musikkartister i tillegg til Kygo, og også en del idrettsutøvere. Men det hele starta med sunnmørsnaturen og pappas speilreflekskamera. Foto: Kenneth Kamp

Starta med pappas speilrefleks

– Film og foto har vært en passion for meg siden pappa fikk et speilreflekskamera da jeg var 12-13 år gammel. Det tok jeg nesten helt over … Jeg likte veldig godt å fotografere natur, og tankegangen fra naturbildene har jeg tatt med meg når jeg tar bilder av musikk. Det skal helst være litt farger, og bildene trenger ikke se så autentiske ut; de kan godt minne litt om malerier, gjerne landskapsmaleri, for eksempel med folk som et hav. Jeg fotograferer ofte det store og vide konsertlandskapet, men jeg liker også å komme tett på og ta bilde av de intime detaljene og øyeblikkene, forklarer han.

På spørsmål om hva som har vært det artigste han har gjort i disse åra, forteller valderøyingen at det har vært så mye artig at det er vanskelig å velge. Men noe av det han er mest stolt av med, er en musikkvideo med Kygo og Joe Jonas, tatt opp i Miami og med 200 statister.

– Et anna prosjekt jeg er veldig fornøyd med, er en stream jeg laga med Momentium på Strandafjellet. I tillegg til at den ble flott sunnmørskreklame, har den blitt et slags referanseprosjekt for streaming-plattformen Moment House, som har att prosjekter med mange av de største artistene i verden.

Millioner av bilder

I løpet av et år tar Johannes flere hundre tusen bilder, så det å snevre hele karrieren inn til noen titalls som han vil vise frem på utstilling, har selvsagt ikke vært noen lett oppgave.

– Jeg sletter aldri noe og har fryktelig mange, store harddisker. Det er noen hundre tusen gigabyte til sammen …

Bare etter en enkelt konsert blir det altså ofte et par tusen bilder. I løpet av bare et par seine nattetimer skal han så finne fram kanskje bare ti bilder som er aktuelle å bruke. Da lar han øynene gli over alle bilda i thumbnail-størrelse, inntil han finner ett eller anna som fanger oppmerksomheten hans. I første omgang blir det kanskje femti bilder han ser nærmere på, før han til slutt ender opp med rundt ti.

Surfer på en bølge

– Når jeg fotograferer, kommer jeg gjerne inn i en naturlig flow og tenker ikke så mye. Etter mange år med research og praksis, har jeg lært meg en del teknikker som går ganske automatisk. Jeg surfer bare på en bølge, og tenker ikke, bare utfører.

Johannes Lovund bor i Bergen – hjembyen til Kygo – men ifølge ham selv tilbringer han kanskje vel så mye tid i USA.

– Det er i USA jeg gjør det meste av arbeidet mitt. Primært er det jo sammen med Kygo, men jeg har også arbeida med en rekke andre kjente personer. Først og fremst er det musikkartister, som Justin Bieber, Shawn Mendes og Camila Cabello, men også den del portretter av sportsfolk, som for eksempel Ricky Fowler.

Kygo og Johannes Lovund på en helt vanlig dag. Foto: pressefoto

Går aldri lei Kygos musikk

Til tross for at han antar at Johannes har vært på tett på tusen Kygo-konserter, sier han at han enda ikke har gått lei av musikken hans:

– Nei, slett ikke! Det rare er at hvert år, når jeg får statistikken for Spotify-lyttinga mi, så ligger Kygo på topp! Jeg var fan av musikken hans før jeg begynte å fotografere ham, og det hadde nok vært vanskelig å jobbe så mye med en artist om jeg ikke hadde likt musikken, poengterer han.

Da Nytt i Uka / Aesby.no spør om han har noen drømmeartist han kunne tenke seg å jobbe med, utenom Kygo, tenker han seg først litt om:

– Kanskje The Weekend! Han gjør mye spennende, pluss at han har et kult visuelt uttrykk. Men det finnes et hav av andre artister med spennende visuelle uttrykk, og som jeg kunne tenkt meg å jobbe med. Samtidig må jeg si at jeg er veldig glad og takknemlig for det samarbeidet jeg har i dag, sier Johannes Lovund.