Etter at det ble innført 18-års aldersgrense på Jugendfest, annonserte Momentium en helt ny og rusfri ungdomsfestival. De første artistene som er klare til Spirefest, er altså Marstein fra Undergrunn, Kamelen og Victoria Nadine.

– Vi har fått tydelige tilbakemeldinger fra ungdommen selv om at det er viktig med en aldersgrense som er det året man fyller 15, ikke lavere. Da har de som mister Jugendfest et alternativ, sier Ante Giskeødegård i Momentium.

– Vi skal lage en knallbra festival for ungdom, i rusfrie rammer. Etter stor suksess med Spire-konserter på Terminalen for ungdom under 18 år det siste året, opplever vi at det er stor etterspørsel og ikke minst engasjement for at ungdommen skal få sin egen konsert på egne premisser. Gjennom Spire får ungdom selv være med å arrangere og bestemme, og dette ønsker vi å ta med oss inn i den nye festivalen, sier festivalsjef Geir Leirvåg.

Spireambassadørene Aurora Sæter (t.v.) og Stian Slyngstad Rekdal sammen med driftssjef og kulturkonsulent i Ung i Ålesund, Karina Sundby. Foto: Kenneth Kamp

Spire-ambassadørene

De to Spire-ambassadørene Stian Slyngstad Rekdal og Aurora Sæter, begge 16 år, gleder seg veldig til Spirefest:

– Det blir spennende å få være med og planlegge og arrangere festivalen og få mye god erfaring, sier Aurora.

Hun og Stian har vært Spire-ambassadører siden Spire ble starta opp igjen tidligere i år.

– Som Spire-arrangører får vi være med og lage konserter og lage ulike tilbud til ungdom, blant anna workshops innen lyd og lys. Det er veldig kjekt og spennende, synes Stian.

De to er begge sikre på at at en egen, alkoholfri festival for ungdom, kommer til å bli bra.

– Vi har vært med på Jugend før, og det var veldig bra, men Spirefest kommer til å bli en veldig bra erstatning, sier Stian.

– Og så blir det deilig å slippe å få ølglass nedover hodet, legger Aurora til.

På spørsmål om det er noen artister de virkelig drømmer om skal komme til Spirefest, svarer de først at de er veldig fornøyde med dem som allerede er lansert, og at alle andre kommer til å bli rein bonus. Etter litt mas fra journalisten kommer det til slutt leende fra Aurora:

– Eminem! Det hadde vært bra!

– Spire: en kjempesuksess

Karina Sundby, som er driftsleder og kulturkonsulent for Ung i Ålesund, er også glad for at ungdommene endelig får sin egen festival:

– Det var i grunnen på tide! Spire-konsertene har vært en kjempesuksess, og alle konsertene har vært utsolgt. Vi hadde også veldig vellykka silent disco der ungdommene dansa i fire timer til de nesten stupte av utmattelse. Nå får de endelig sin egen festival, med samme høye kvalitet på artistene som Jugendfest har, og det er veldig viktig, sier Karina.

Spirefest får ikke noen øvre aldersgrense, men kulturkonsulenten vil gjerne framheve at det skal være ungdommenes egen festival:

– Det er et viktig poeng at ungommene skal slippe å ha foreldre som sitter på festivalen og passer på dem, presiserer Karina Sundby.

Kamelen på Terminalen 16. desember 2022 Foto: Anne Solveig Berge Trandal

Spire har siden 2022 gjennomført en rekke rusfrie konserter og kulturarrangement for ungdom på Terminalen Byscene og T2 Scene, som ungdommen selv er med på å arrangere. Satsinga er støtta av Sparebanken Møre og er blant de største og mest vellykkede i landet for denne målgruppen, heter det i pressemeldingen.

Spirefest 24 blir et samarbeid mellom Spire, Terminalen Byscene, Momentium, Ung i Ålesund, Ålesund kommune, Sørsida Utvikling og en rekke lokale støttespillere.

– Spirefest booker artister som også kunne ha spilt på Jugend, for det er viktig for oss og ikke minst for de unge at de skal få en like kul festival og konsertopplevelse som de eldre. Samtidig er vi opptatt av å følge Spire-prinsippet om å holde en rimelig pris, slik at ungdommen har råd til det. Gode støttespillere gjør oss i stand til å holde prisene for å oppleve festivalen nede, sier Leirvåg.

Flere artister blir sluppet på nyåret.

Victoria Nadine. Foto: Janne Rugland
Spirefest 24 ble lansert på Terminalen tirsdag. F.v. Karina Sundby (driftssjef og kulturkonsulent i Ung i Ålesund), Spire-ambassadørene Aurora Sæter og Stian Slyngstad Rekdal, festivalsjef Geir Leirvåg og daglig leder for Momentium, Ante Giskeødegård. Foto: Kenneth Kamp