«Jula uten deg» er kanskje ikke en tradisjonell julesang, men den handler om lengselen etter dem som ikke kan feire jula sammen med deg. Dette er den første låten fra artisten Martine Lu, som i det daglige heter Martine Bonkowski Lausund, er 24 år gammel, kommer fra Ålesund og studerer ved Lillehammer Institute of Music Production, bedre kjent som Limpi.

Hva var det som gjorde at den første låten du gav ut, ble en julesang?

– Jeg fikk gode tilbakemeldinger på den, og så synes jeg ensomhet i jula er et viktig tema som mange kan kjenne seg igjen i. Det kan for eksempel havne om å savne mormor eller en far som er i Nordsjøen, sier Martine.

Pop og r’n’b

Låten beskriver hun som en pop-ballade, og hun forteller at de fleste låtene hun skriver, er i pop- og r’n’b-landskapet.

– Jeg er veldig glad i gode, gamle, store artister som Whitney Houston, Céline Dion, Michael Jackson og Prince. For tida hører jeg mest på SZA, Anderson.Paak og Jazmine Sullivan, forteller hun.

Martine Lu vil satse for fullt på musikken når hun er ferdig med utdanninga til sommeren. Foto: Pressefoto: Joakim Riise

Nært på norsk

Til nå har hun bare sunget på engelsk, så det å skrive og synge en sang med norsk tekst, var noe nytt:

– Det er uvant, men veldig kjekt å synge på norsk. Teksten blir på en måte mye nærere. En grunn til at den første låten jeg gav ut, ble med norsk tekst, er nok at jeg den siste tida har hørt en del på artister som synger på norsk, som Synne Vo og Oven. Dessuten har jeg hørt mye på norsk rap, som Arif, Stig Brenner og ikke minst Karpe.

– Så kommer det en rap-låt fra Martine Lu snart?

– Nei, det gjør det ikke! Rapping får jeg ikke til, svarer hun lattermildt.

«Jula uten deg» er gitt ut som et soloprosjekt, i samarbeid med plateselskapet Warner Music. Med seg på låten har Martine også (voldingen) Julijane Remmereit på koring og litt hjelp med tekst; Henrik Stølefjell, som har vært med og skrevet sangen; Truls Grytnes, som har vært hovedprodusent; og Kristian Asbøll, som har stått for miksinga.

Vil satse

Martine kan ellers fortelle at hun holder på å skrive flere låter på norsk. Til sommeren er hun ferdig med utdanninga ved Limpi, og da er hun klar for å satse for fullt på musikken:

– Jeg har en bachelor i interiørarkitektur i bakhånd, men målet mitt er å bli musiker på heltid, sier Martine Lu.

Tidligere har Martine Lu bare sunget på engelsk, og«Jula uten deg» er første gang hun synger på norsk. Det vil hun gjøre mer av. Foto: Pressefoto: Joakim Riise