Popmusikk eller annen musikk med stemmer er ikke noe for ålesunderen Sondre Dragsnes – eller Sondre Drakensson som han kaller seg som artist. Orkestermusikk og instrumental produksjonsmusikk, derimot, har han mye glede av å høre på. Det vekker kreativiteten i ham og gir ham lyst til å skape musikk selv.

– Når det er vokal i musikken, føler jeg at jeg blir tvunget til å forholde meg til narrativet i teksten, men når jeg hører på instrumentalmusikk, kan jeg lage meg mine egne bilder og historier, forklarer han.

«Production music»

Såkalt produksjonsmusikk ble han kjent med tilbake i 2010, da han kom over plateselskapet Epic Score. Videre lærte han om hvordan man lager slik musikk, og han fikk kjennskap til noen nettsider som selger slike låter til filmskapere og andre som er ute etter den rette musikalske stemninga til et medieprodukt.

– Jeg fant ut at man har to valg dersom man vil tjene penger på instrumentalmusikk: enten som en vanlig filmkomponist – men det blir for stressende for meg – eller ved å lage det som kalles «production music». Det er kompetitivt i den sjangeren også, men det er mer avslappa. Man legger ut musikken sin, og så kan folk som driver med medieproduksjon kjøpe den, sier han.

Selvlært

Til tross for at han har kjent til og lyttet til produksjonsmusikk i en god del år nå, var det først i fjor han begynte å komponere selv. Det gjorde han uten å noen musikkutdannelse, og kun ut fra det han selv hører og opplever.

– Jeg komponerer på den måten som kalles å «go by air»: Det starter med at jeg skriver inn noen digitale noter på datamaskinen, og viss jeg synes det høres bra ut, så tar jeg det videre. Først er det en liten gruppe noter, gjerne en ostinato – et kort, musikalsk mønster som gjentar seg. Viss jeg da blir fornøyd, så utvikler jeg det til en hook eller et mellomparti, og så fortsetter jeg med å utvikle resten av låten, forteller Sondre.

Får å utvikle seg som komponist, har Sondre planer om å lære seg å spille piano. Foto: Kenneth Kamp

Vil lære mer

Siden han ikke har noen musikalsk utdanning og anser seg selv som å være i en opplæringsfase, har han foreløpig valgt å selge musikken sin ekstremt billig:

– Man kan høre på musikken min at jeg ikke er profesjonell, så foreløpig har jeg lagt ut låtene mine for fem kroner stykket. Da får de som kjøper dem, fulle rettigheter til å bruke dem i film eller andre medier. Jeg blir nok ikke rik med den prisen, men jeg er en tålmodig fyr, sier han med et stort og lurt smil.

Planen videre er å utvikle seg og bli stadig flinkere til å skrive, og som et ledd i det, vurderer han å søke seg inn på musikkskole her i byen for å lære seg å spille piano.

Til nå har Sondre Drakensson gitt ut to album med produksjonsmusikk: «Melano» (med det han kaller «casual music») og «Vista» (med mer ambient preg, egna for drama). Musikken hans er tilgjengelig blant anna på Soundcloud, Spotify og Bandcamp.

Glad i film

Sondre holder seg altså helst langt unna lettbeint pop og annen vokalmusikk som de fleste av oss liker å høre på, men han setter stor pris på å se gode filmer. Det gjør han uten å henge seg opp i musikken:

– Jeg er veldig glad i å se film – helst drama. Og da klarer jeg faktisk å legge fra meg arbeidshjernen, sier han blidt.