Under pop-pseudonymet Neon Ion har Natalie Sandtorv høsta ovasjoner fra både innen- og utenlandsk musikkpresse. Førstkommende lørdag tar hun turen hjem til Ålesund for å synge på Parken kulturhus. At konserten blir en del av en serie der 25-årsjubilanten Parken kulturhus hyller lokale, kvinnelige artister som har gjort det godt, synes hun er stas:

– Det synes jeg er en en positiv take-on! Det er jo fortsatt slik at det først og fremst er menn som spiller og menn som blir spilt, så det å skape oppmerksomhet om kvinnelige artister på denne måten, er veldig bra. Dessuten er det jo utrolig mange flinke, kvinnelige artister fra Ålesund og omegn som har gjort det godt de siste åra, sier Natalie.

Kvinnekonsert i Dubai

Det å være med og kaste litt ekstra glans over kvinnelige artister, har Natalie vært med på før, også. I fjor spilte hun på «We, the Women»-festivalen i Dubai, sammen med ni andre artister fra hele verden:

– Jeg var først skeptisk til å opptre i Dubai, med tanke på mangelen på rettigheter for kvinner og homofile i landet. Men da jeg fikk vite at det var World Expo som stod bak, og at dette var den aller første festivalen i Midt-Østen for og av kvinner, var jeg ikke i tvil om at det var riktig å bli med på denne markeringa, i håp om å bidra til å endre holdningene.

På festivalen fikk hun snakke om hvordan det er å være norsk, kvinnelig artist, samtidig som hun fikk høre de andres erfaringer fra sine land.

– Selv om vi i Norge har kommet lenger på dette området enn mange andre land, er det ikke tvil om at vi fortsatt har et stykke igjen til vi er der vi bør være. For eksempel, da jeg var i Dubai, så kom jeg rett fra en debatt her hjemme om hvorfor det var så få kvinner som ble booka etter pandemien. Og akkurat nå tenker jeg mye på hvordan det blir å være artist og turnere etter å ha fått barn – det er noe jeg tror det er få mannlige musikere som trenger å bekymre seg over i like stor grad, sier Natalie, som for tida er midt i sitt første svangerskap.

Neon Ion og Arve Henriksen Foto: pressefoto

Stranda-trompetist

Med seg til Parken kulturhus på lørdag kommer Natalie til å ha med seg den særegne trompetisten Arve Henriksen fra Stranda, som kanskje er mer kjent i utlandet enn her hjemme. Hun forteller at hun ble kjent med Arve for noen år siden da de planla en konsert sammen i forbindelse med et større arrangement som skulle finne sted i Ålesund kirke. Arrangementet ble ikke noe av, men de har hele tida hatt lyst til å gjøre noe sammen. Da Natalie spilte inn sitt siste Neon Ion-album («Mood Cosmic») under pandemien, inviterte hun derfor Arve med på en låt.

– Jeg tenkte det var en fin måte å teste samarbeidet på, og vi kom fort fram til at vi burde spille live sammen en gang. Da dette prosjektet på Parken kulturhus ble aktuelt, var Arve den første jeg tenkte på å be med meg. Det ville han gjerne være med på – og tilfeldigvis var dette omtrent den eneste ledige datoen han har på to år! I tillegg klarte vi å finne to dager seinere i år, da vi skal opptre sammen i Tyskland, sier hun.

Nedstrippa Neon Ion

Musikken publikum vil få høre, er Natalies egen:

– Det blir låter fra Neon Ion-verdenen, men i litt nedstrippa versjoner, i et mer åpent, jazzprega landskap. I tillegg til Arve på trompet, kommer jeg til å ha med bandet mitt, og for anledningen blir det også orgel og synth. Det er jo ikke så lett å ta med seg orgel rundt omkring, så når vi først spiller en plass med orgel, må vi jo utnytte det, sier hun smilende.

Faktisk blir det to anledninger til å høre Neon Ion / Natalie Sandtorv denne lørdagen: Under The North West litt tidligere på dagen skal hun nemlig synge mens danseren Tonje Molnes utfører poetisk luftakrobatikk ti meter over bakken i foajeen på Parken kulturhus.

Album, termin og turné

Videre kan Natalie fortelle at hun nettopp er ferdig med å spille inn fjorårets bestillingsverk for Moldejazz på plate.

– Det er et album jeg vil beskrive som pop, men samtidig orkestralt, litt funky og nokså eklektisk – samtidig som jeg også mener det er ganske kommersielt. Det er flere låter der som jeg tror vil passe fint på radio, sier hun.

Dessuten er hun i full sving med å skrive nye låter til soloprosjektet Neon Ion – og ikke minst skal hun turnere, både innen – og utenlands.

– Det er en spennende og ny opplevelse å stå på scenen som gravid! Jeg kommer til å holde konserter ut august, så har jeg termin i slutten av september – og to måneder seinere skal jeg være tilbake på scenen. Da skal heldigvis ektemannen min, trommeslageren Ole Mofjell, være med i bandet mitt igjen, så det kommer nok til å gå bra. Det blir hele familien på turné, smiler Natalie Sandtorv.

Natalie Sandtorv, alias Neon Ion, kan oppleves to ganger på lørdag: Først sammen med danseren Tonje Molnes under The North West, deretter i konsert med trompetist Arve Henriksen. Foto: Kenneth Kamp
Natalie og trommeslagerektemann Ole Mofjell venter sitt første barn i september. Hun har tenkt å stå på scenen ut august – og å starte opp igjen i desember. Foto: Kenneth Kamp