Multikunster og podcaster Manuela Hofer i Brattvåg har funnet seg et nytt hjelpemiddel når hun lager kunst: et dataprogram som lager kunstverk ved hjelp av kunstig intelligens (AI).

Selv om det er dataprogrammet som framstiller kunsten, er det likevel Manuelas ideer som ligger til grunn for resultatet. For hver idé hun gir programmet, får hun ut et kunstverk i litt ulike varianter. Disse kan hun så redigere og endre på fram til hun er fornøyd med resultatet.

Fra tekst til bilde

– Jeg mater programmet med tekst som beskriver den ideen jeg har. Jo mer detaljert og presis jeg klarer å være, jo nærmere blir resultatet det som jeg ser for meg. Det er virkelig overraskende hvor detaljerte bildene kan bli, forklarer hun.

Innimellom hender det også at dataprogrammet lager noe som ligger et stykke unna det bildet Manuela har hatt i hodet:

– Det er ikke alt programmet gjør like bra. Særlig er det dårlig på ansikter, forklarer hun. Problemet med ansikter er for øvrig en bevisst svakhet i programmet, for at det ikke skal kunne brukes til såkalte deep fake-bilder eller framstilling av pornografisk innhold.

Science fiction

En del av bildene Manuela har laga til nå, framstiller litt surrealistiske sci-fi-landskap, men hun har også eksperimentert med en del andre motiv. Et verk som viser en glasskrukke med små, grønne planter inni, ser ved første øyekast ut som et helt vanlig fotografi, men når man titter litt nøyere etter, så er det noe utenomjordisk og fantasy-prega over plantene.

– Jeg liker å lage fine ting, og nå har jeg fått et nytt verktøy jeg kan bruke til å manifestere visjonene mine, sier Manuela.

Noen av bildene skal snart vises på ei utstilling med Haram kunstlag, men akkurat når og hvor det blir, er ennå ikke avklart. Etter hvert håper Manuela at det også kan bli ei utstilling i Ålesund.

Verdens første AI-cover

Det var via en som hun følger på Instagram at Manuela ble kjent med hvordan man kan bruke AI til å lage foto-aktig kunst.

– Kunstig intelligens kommer mer og mer, og i sommer ble Cosmopolitan det første magasinet med et forsidefoto som var laget ved hjelp av AI. Bildet viser en kvinnelig astronaut som spaserer på Mars, forteller hun.

Podcast med fotoprofessor

De siste åra har Manuela Hofer med ujevne mellomrom lagt ut podcaster der hun snakker med mer og mindre kjente mennesker som utmerker seg på ulike felt. I forbindelse med utforskinga av kunstig intelligens som hjelpemiddel til å lage foto-aktige kunstverk, kommer hun snart med en podcast der hun snakker med fotograf og fotohistoriker Robert Meyer, som var Norges første professor i fotografi.

– Meyer ser både positive og negative sider ved å bruke kunstig intelligens til å lage fotografier, men først og fremst ser han på det som et nytt verktøy som kan bidra til å få fram nye, fotografiske uttrykk, sier Manuela Hofer.

Manuela Hofer er en multikunstner som blant anna lager musikk, fotograferer og lager digitale kunstverk. Hun har også en podcast der hun intervjuer mennesker som utmerker seg på ulike felt. Foto: Manuela Hofer